:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Decembar 16, 2021   15:06

0

146

Nastavljeno saslušanje svedoka u slučaju ubistva Olivera Ivanovića

U Osnovnom sudu u Prištini nastavljeno je saslušanje svedoka tužilaca u slučaju ubistva predsednika GI SDP Olivera Ivanovića, a na današnjem ročištu je ispitivan Č. I., policajac, predstavljajući se kao prijatelj i dobar poznanik sa pokojnim Ivanovićem.

Policajac Č. I. je ispričao da je i sam bio napadnut 2014. godine i da su ga nožem u severnom delu Mitrovice ranile nepoznate osobe.

"Teško sam ranjen od nepoznatih lica gde sam zadobio pet uboda nožem. Izgubio sam svest i tu sam pao. Bila su dva maskirana lica. Jedan me je udario ramenom u rame, a drugi mi je naneo ubode nožem. Do današnjeg dana o tom napadu nije se otkrilo ništa", rekao je svedok.

Naveo je da među optuženima za pomaganje u ubistvu Olivera Ivanovića nije prepoznao osobe koje su ga napale.

Svedok Č. I. se sa Ivanovićem viđao povremeno i kazao je da je Ivanović znao da je u opasnosti i da je o tome obavestio nadležne organe u Beogradu, Prištini i međunarodne predstavnike.

Svedok je u iskazu potvrdio da je na severu KiM bilo kriminalnih grupa, ali je dodao da nije znao ko ih je vodio, a o imenima kriminalnih grupa nije želeo da govori zbog bezbednosti.

Branilac optuženog Marka Rošića, Mahmut Haljimi rekao je nakon ročišta da je krucijalan iskaz današnjeg svedoka što nije povezao optužene sa napadom na njega 2014. godine.

"Istina je ono što ste čuli da ovaj svedok među ovima koji sada odgovaraju i sede na optuženičkoj klupi, nijednog od njih nije ni na kakav način umešao ili svedočio nešto u pravcu toga da bi se bar nešto utvrdilo u smislu optužnice koja se ovim ljudima stavlja na teret za jedno dosta teško krivično delo", rekao je Haljimi.

Branilac Radeta Basare, advokat Tom Gaši je preneo da je današnji svedok potvrdio da postoje organizovane kriminalne grupe na severu, ali da nije razjasnio svoju celokupnu izjavu datu ranije.

"Tužilac i sudija su shvatili da on neće u potpunosti da da izjavu u toku ovog suđenja, međutim on se pridržavao izjave koju je dao ranije u Tužilaštvu", rekao je Gaši.

Branilac optužene Silvane Arsović advokat Jovana Filipović ističe da je svedok Č. I. peti po redu koji je potvrdio da Arsovićeva nema nikakve veze sa organizovanim grupama koje postoje na severu Kosova i da ni na koji način nije umešana sa bilo kojim licem koje je optuženo, niti sa bilo kojim licem koje se spominje u obrazloženju optužnice.

"To je ono što je bitno za nas kao odbranu Arsović Silvane, a svedok je inače imao iscrpno svedočenje o svemu onome što mu je poznato kao pripadniku policije, kao građaninu Mitrovice i kao prijatelju pokojnog Olivera Ivanovića", navela je Filipovićeva.

Naredna sudska ročišta zakazana su za 18. 19. i 20. januar 2022. godine.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine ispred sedišta svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici. Za učešće u organizovanoj kriminalnoj grupi koja se dovodi u vezu sa ubistvom Ivanovića optuženi su Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Silvana Arsović i Rade Basara. Dragiša Marković i Žarko Jovanović terete se za zloupotrebu službenog položaja.

Izvor: RTS

KiMubistvo Olivera Ivanovićasuđenje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva