:

:

TV Most

Foto: AP

clock

April 26, 2024   8:38

0

37

Ne jenjavaju borbe u Rafi i centralnoj Gazi; IDF odbacuje optužbe o masovnim grobnicama

Sukob Izraela i Hamasa – 203. dan. Izraelska vojska dejstovovala je po ciljevima u Rafi i centralnoj Gazi. Palestinske vlasti traže istragu masovnih grobnica u bolnicama u enklavi, gde je nađeno oko 400 tela, navodeći da je reč o ratnim zločinima. IDF odbacuje optužbe. Egipat dostavio Izraelu predlog Hamasa o jednogodišnjem prekidu vatre u Gazi.

 

Vazdušni udari izraelske vojske intenzivirani su u centralnm delu Pojasa Gaze.

Palestinske vlasti traže istragu masovnih grobnica u bolnicama u Gazi, gde je nađeno oko 400 tela, navodeći da je reč o ratnim zločinima. I Bela kuća je saopštila da želi "odgovore" od izraelskih vlasti o tom slučaju.

Izraelska vojska odbacila je optužbe o masovim grobnicama ističući da su takve tvrdnje "potpuno lažne".

Hamas je objavio snimak 23-godišnjeg američko-izraelskog taoca, nakon čega je izraelska vojska obećala da neće stati dok se svi taoci ne oslobode.

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari, poručio je, komentarišući snimak da je to hitan poziv na akciju i dodao da izraelska vojska neće ostaviti "kamen na kamenu" u naporima da pronađe taoce.

Egipatske vlasti predale su izraelskoj delegaciji predlog koji je sastavio Hamas, a kojim traži jednogodišnji prekid vatre u Pojasu Gaze u zamenu obustave napada na izraelske snage.

Šef egipatske obaveštajne službe danas u Tel Avivu o sporazumu o taocima

Egipatska delegacija koja se u Izraelu očekuje da nastavi razgovore o postizanju sporazuma o privremenom prekidu vatre i oslobađanju talaca u ratu u Gazi koji je u toku, navodno predvodi Abas Kamel, šef egipatske obaveštajne uprave.

Kamel će se tokom posete sastati sa šefom Mosada Dejvidom Barneom i savetnikom za nacionalnu bezbednost.

Kairo radi na obezbeđivanju sporazuma koji bi sprečio izraelsku operaciju razgradnje preostalog uporišta Hamasa u najjužnijem gradu Rafa u Gazi, navodi egipatski zvaničnik citiran u izveštaju.

Uoči sastanaka, izraelski mediji su izvestili da je izraelski ratni kabinet ovlastio pregovarački tim te zemlje da razgovara o fleksibilnijem pristupu sa egipatskom delegacijom.

Izraelski avioni gađali položaje Hezbolaha u južnom Libanu

Izraelski borbeni avioni su gađali položaje Hezbolaha na jugu Libana, nakon što su dve protivtenkovske rakete lansirane na oblast Mount Dov na severu Izraela.

IDF kaže da je granatirala mesta gde su lanseri i raketni bacači.

Izrael spreman da prihvati oslobađanje manje od 40 talaca

Izrael je spreman da ublaži svoj zahtev da Hamas oslobodi 40 talaca u zamenu za privremeni prekid vatre u Pojasu Gaze, nakon što je ta palestinska militantna grupa odbila ponudu koju su pripremili posrednici u pregovorima iz Katara, Egipta i SAD.

Izraelski ratni kabinet je sada spreman da prihvati oslobađanje samo 20 talaca u prvoj fazi sporazuma pod uslovom da budu oslobođeni žene, muškarci stariji od 50 godina i teško bolesni.

Neimenovani visoki izraelski zvaničnik je izjavio da Izrael zapravo pristaje na oslobađanje 33 taoca, a portal navodi da je Hamas insistirao da broj oslobođenih talaca bude bliži 20.

Raniji predlog je uključivao oslobađanje 40 talaca u tim kategorijama, ali Hamas je saopštio da ne drži toliko žena, muškaraca starijih od 50 godina i teško bolesnih koji su još živi.

Posrednici iz Katara, Egipta i SAD dali su sukobljenim stranama, Izraelu i Hamasu, novi predlog o prekidu vatre u Pojasu Gaze koji bi trebalo da bude sproveden u tri faze.

Prva faza uključuje oslobađanje 40 izraelskih talaca koje drži Hamas u Pojasu Gaze u zamenu za oslobađanje 900 Palestinaca iz izraelskih zatvora, uključujući 100 doživotno osuđenih.

Ostale tačke predloga uključuju vraćanje raseljenih Palestinaca u severni deo Pojasa Gaze i ulazak u enklavu 500 kamiona dnevno koji prevoze humanitarnu pomoć.

Izvor: RTS

IzraelHezbolah
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva