:

:

TV Most

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

clock

Novembar 16, 2022   14:27

0

153

Nehamer i Orban stigli u Beograd na trilateralni samit

Austrijski kancelar Karl Nehamer i mađarski premijer Viktor Orban doputovali su u Beograd na trilatetaralni samit Mađarske, Austrije i Srbije.

Na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ih je ministar finansija Siniša Mali.

Drugi trilateralni samit Mađarske, Srbije i Austrije počeće oko 14.15 sastankom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Orbana i Nehamera.

Nakon toga, u zgradi Predsedništva uslediće plenarni sastanak delegacija Srbije, Mađarske i Austrije.

Potom će biti održana zajednička konferencija za medije Vučića, Orbana i Nehamera koja će, kako je najavljeno, početi u 16 sati.

Prvi trilateralni samit Mađarske, Austrije i Srbije o ilegalnim migracijama održan je 3. oktobra u Budimpešti, gde je Vučić najavio da će Srbija, što je bio rezultat dogovora trojice lidera, do kraja godine u velikoj meri uskladiti viznu politiku sa EU.

"Time ćemo onemogućiti da neko koristi Srbiju kao dolaznu zemlju ne zbog stvarnih potreba, već ilegalne migracije ka zapadu", istakao je tada Vučić. Na samitu u Budimpešti pokrenuta je zajednička akcija tri zemlje u borbi sa ilegalnim migracijama kako bi se smanjio pritisak na granice tri zemlje, a trojica lidera razgovarala su i o međusobnoj pomoći tokom krize kada je reč o energentima i hrani.

Tada je dogovoreno da sledeći sastanak bude održan na ministarskom nivou u Beogradu, na kome će biti razrađen akcioni plan za saradnju tri zemlje u sprečavanju ilegalnih migracija.

Na ministarskom sastanku Srbije, Austrije i Mađarske, koji je u Beogradu održan 6. oktobra, tadašnji ministar policije Srbije Aleksandar Vulin rekao da su tri zemlje veoma zabrinute zbog pritiska migranata na granicama, kao i da će Srbija dobiti veliku pomoć Austrije i Mađarske da bi zaštitila svoju granicu prema Severnoj Makedoniji od priliva ilegalnih migranata.

Nehamer pred samit u Beogradu: Zaštita granice prioritet

Cilj trilateralnog samita u Beogradu je stvaranje snažne osovine u borbi protiv ilegalne migracije i preduzimanje zajedničkih mera za snažniju zaštitu granica, poručio je austrijski kancelar Karl Nehamer uoči današnjeg sastanka u Beogradu s predsednikom Srbije i premijerom Mađarske.

Iz njegovog kabineta je saopšteno da će na sastanku u Beogradu, koji je nastavak trilaterale iz Budimpešte, kada su se pre mesec dana sastali kancelar Nehamer, mađarski premijer Viktor Orban i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, biti upućen snažan signal daljeg pooštravanja mera.

Fokus samita biće jačanje zaštite granice i mere za vraćanje ilegalnih migranata.

Na prethodnom samitu u Budimpešti preduzeti su važni koraci, kako se podvlači u Beču - obećanje Srbije da će usaglasiti vizni režim sa EU.

Austrija je bila posebno pogođena povećanim brojem migranata iz Indije i Tunisa koji su bez viza mogli da uđu u Srbiju, a potom nastavili put ka zapadnoj Evropi, bez mogućnosti da ostvare azilantski status u Austriji.

Nehamer smatra da je evropski sistem azila propao.

"Sve dok Evropska komisija ne bude konačno delovala, moramo sami preduzimati mere i to činimo“, naglasio je on dodajući da je zbog toga na Samitu u Beogradu apsolutni prioritet u borbi protiv ilegalne migracije zaštita granica u Mađarskoj i Srbiji.

Austrija će, kako se poručuje iz Beča, podržati Srbiju u zaštiti granice, kao i vraćanju ilegalaca iz Srbije u zemlje porekla.

Inače u Beograd Nehamer putuje u pratnji šefa austrijske diplomatije Aleksandera Šalenberga.

Izvor: T a n j u g

VučićNehamerOrban
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva