:

:

TV Most

clock

Maj 24, 2022   19:48

0

194

Nema razumevanja za zemlje koje nisu izabrale jednu stranu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Davosu da je u međunarodnoj zajednici atmosfera takva da tu niko ne želi bilo koga drugog da čuje ili sasluša kada je reč o Ukrajini i da nema razumevanja za zemlje koje nisu isključivo za jednu stranu.

Vučić je tako odgovorio na pitanje da li postoji razumevanje za one države poput Srbije koje u rusko-ukrajinskom ratu nisu zauzele isključivo jednu stranu i da li su mu upućene neke primedbe zbog pozicije Srbije od nekog lidera sa kojim se sastao danas u Davosu.

"Ne postoji ta vrsta razumevanja, dali smo jasan politički stav i osudili napad na Ukrajinu, ali živite u svetu u kojem dominira histerija i nema racionalnih razgovora. To mi čak nije smetalo 10 ili 15 dana, ali i dalje ne možete da prenesete nijednu racionalnu poruku i zato ne mislim da postoji raspoloženje da bilo ko nekoga želi da čuje i sasluša, a posebno po tom pitanju", rekao je Vučić.

Smatra da će se takva atmosfera na čudan i ostrašćen način nastaviti.

Vučić dodaje da su sve novine objavile kao skandal da neko - kineska delegacija nije aplaudirala nekom - Zelenskom.

U koju fazu ludila smo ušli, zapitao je Vučić.

"Da li treba da čupamo za uši one koji nisu aplaudirali ili da im naredimo da aplaudiraju", istakao je predsednik Srbije.

Kaže da ne može da zamisli da bi neko na tom okupljanju mogao da gleda kome će on ili neće da tapše ili će da se namršti.

Vučić je istakao da u našoj zemlji svako sme da kaže šta misli i ima slobodu da li će nekom da aplaudira ili zviždi.

Ovo nije nešto što bih voleo da se preseli našu zemlju, dodao je Vučić i naglasio da je u Srbiji to potpuno normalno.

Na pitanje novinara šta će biti sutra na panelu sa liderima sa Zapadnog Balkana u okviru Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, Vučić je rekao da će verovatno opet Aljbin Kurti izgovarati ružne reči o Srbiji i njemu, kako je ruski i Putinov patuljak koji hoće da vodi ratove na Balkanu i da će mu on, Vučić, opet žestoko odgovoriti.

Vučić je istakao da je razgovarao sa mnogo ljudi u Davosu, sa liderima iz EU i mnogo ekonomških stručnjaka i svetskih lidera, na primer sa premijerima Luksemburga i Lihteštajna, zatim Španije i drugih zemalja, kao i sa šeficom MMF-a Kristalinom Georgijevom, kao i liderima afričkih i azijskih zemalja.

"To je naš posao... i svi deluju zabrinuto šta će se zbivati u svetu i svi gledaju da kupe više hrane i uglja, zelena agenda je malo pala u stranu. Svi to rade da bi mogli svi da prežive u narednom periodu i gledaju kako da reše pitanje nafte i gasa. Ukrajinci su zauzeli ovde Rusku kuću i sada tu predstavljaju ruske zločine, a i drugu su zakupili. Ove godine je Davos obeležen ukrajinskim bojama, što je sasvim logično i očekivano", naveo je Vučić.

Ukrajina jedina tema u Davosu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji prisustvuje godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, preneo je da je dominantna tema tog skupa Ukrajina, kao i da su važne teme predstojeća zima i pitanja - energenata, hrane i održivosti, te da je važno da se sve to sagleda i vidi šta Srbija može da uradi.

“Jedina tema je Ukrajina, sve što se zbiva u Ukrajini, a sve ostalo je skrajnuto. Na nekim od sastanaka koji nisu za javnost, slušao sam i Kristin Lagard i Kristalinu Georgijevu, oko ekonomske budućnosti sveta i Evrope”, rekao je Vučić novinarima u Davosu.

Važno je, kaže, čuti šta su planovi, do kada se će se povećavati referentne stope, na koji način će igrati igru između rasta i spasavanja Evrope od inflacije, i šta je ono što Srbija može da učini i sačuva stopu rasta iznad proseka.

Prema njegovim rečima, danas je sve isprepletano, uključujući i klimatske promene, jer kada je u maju u Španiji 40 stepeni, a u Indiji preko 50, pa u Delhiju kažu da nemaju žito za izvoz, pa ni šećer, onda je, kaže, pola planete u problemu.

“Kada sve to ukomponujete i sagledate, tražite mesto za Srbiju i šta je to što možemo da učinimo za sebe”, naglasio je Vučić.

Preneo je da na skupu svi govore o ukrajinskoj krizi i o predstojećoj zimi, posebno o tri ključna elementa - o energentima, hrani i održivost, odnosno čuvanju rasta i držanje pod kontrolom inflacije.

“Kada to čujete, šta će zemlje da preduzmu, tražite šta Srbija može da uradi”, dodao je Vučić.

Kako je rekao, tema ukrajinske krize se toliko nadvila nad sve druge teme, a primetna je ogromna podrška Ukrajini, bez mogućnosti da se čuje bilo šta drugo.

“Nekada ste ovde mogli da čujete različite, drugačije stvari, dolazili su i Si Đinping i Angela Merkel, a sada je Davos postao mesto dominantno, isključivo zapadne orijentacije, a onda je sve ostalo moguće razgovarati, ali u zadatim okvirima”, primetio je Vučić.

Znam šta će Kurti reći, važni su mi ostali sagovornici

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da već unapred zna kako će izgledati susret sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, ali da mu je značajnije to što je u Davosu imao brojne važne sastanke i susrete.

Vučić je na pitanje novinara kako će izgledati sutrašnji panel sa liderima Zapadnog Balkana rekao da može unapred da kaže da će Kurti izgovarati ružne reči o Srbiji i njemu.

"Reći će kako će mali Putin po nalogu velikog Putina da provodi ratove na Balkanu i to je to, to je ta retorika. Ja ću da govorim žestoko i to je to. Meni je važno da sam ovde imao mnogo važne susrete i da svi gledaju sebe, kako će da prežive ovu krizu i važni su mi ti razgovori", rekao je Vučić u Davosu.

Na Svetskom ekonomskom forumu je, kako je dodao, razgovarao sa mnogo ljudi, među kojima su lideri iz EU i ekonomski stručnjaci.

Naveo je da se između ostalih sastao sa premijerima Luksemburga i Lihteštajna, Španije i drugih afričkih i azijskih zemalja kao i sa šeficom MMF-a Kristalinom Georgijevom.

"To je naš posao i svi deluju zabrinuto šta će se zbivati u svetu i svi gledaju da kupe više hrane i uglja, zelena agenda je malo pala u stranu. Svi to rade da bi mogli svi da prežive u narednom periodu i gledaju kako da reše pitanje nafte i gasa", naveo je Vučić i nagalsio da nam predstoji važno razmišljanje kako ćemo da sprovedemo gas.

"Zamislte da nismo izgradili gasovod od 402 kilometara kroz Srbiju", rekao je predsednik i dodao da mu je jedan političar rekao "jedino ste mogli da uzmete konopče i da se obestite".

Izrazio je žaljenje što, kako je naveo, 'niko neće da vidi i kaže - ugradili smo u taj gasovod ogroman novac koji smo uštedeli'.

Predsednik je dodao da sada čekamo novi paket sankcija Rusiji, Samit u Briselu, kako bi videli da li će se nešto odnositi na nas i naftu.

"Sve ćemo rešavati i obezediti ljudima da imaju mirnu i normlanu zimu", naglasio je predsednik.

Izvor: T a n j u g

Aleksandar VučićDavosSrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva