:

:

TV Most

Foto: Tviter

clock

April 25, 2024   12:37

0

61

Nemačka ambasada: Primena odluke o Visokim Dečanima nije dovoljna za SE, potrebna i ZSO

Primena odluke Ustavnog suda za manastir Visoki Dečani nije dovoljna da Kosovo dobije podršku saveznika za članstvo u Savetu Evrope, rekao je portparol nemačke ambasade na Kosovu Kristijan Bočer za Gazetu Ekspres, prenosi Kosovo onlajn.

„Kada je reč o konačnom glasanju o zahtevu Kosova za članstvo u Komitetu ministara, biće uzeta u obzir ukupna slika koju je Kosovo predstavilo. Ovako važna odluka, za koju je potrebna većina, ne može se povezati ni sa jednom temom kao što je sprovođenje odluke Manastira Visoki Dečani. Kao što je više puta rečeno, Nemačka očekuje da će Kosovo preduzeti opipljive korake ka stvaranju Zajednice opština sa srpskom većinom, za čije se stvaranje Kosovo zalagalo godinama unazad. Francuski predsednik je to takođe stavio do znanja u poslednjem telefonskom razgovoru sa premijerom Kurtijem“, rekao je Bočer.

On je dodao je da je primena odluke Ustavnog suda o imovini manastira važna odluka koja je doprinela uspešnom glasanju u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

„Međutim, važno je napomenuti da je primena ove odluke bila samo primena kosovskih zakona i žalosno je što je trebalo toliko vremena da se sprovede odluka koju je doneo Ustavni sud, najviša sudska institucija“, istakao je on.

Napredak u vezi sa formiranjem ZSO zatražio je i predsednik Francuske Emanuel Makron, koji je u ponedeljak obavio telefonski razgovor sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtinom.

„On je podvukao značaj koji Francuska pridaje, čak i u kontekstu zahteva Kosova za članstvo u Savetu Evrope, brzom i nepovratnom napretku u implementaciji Zajednice opština sa srpskom većinom od strane kosovskih vlasti“, navodi se u saopštenju.

Čak je i pomoćnik američkog državnog sekretara Džejms O'Brajen, na sastanku koji je imao sa premijerom Aljbinom Kurtijem, rekao da SAD podržavaju put Kosova ka evroatlantskim integracijama, ali je rekao da, kako bi se krenulo napred, obaveze iz dijaloga moraju biti sprovedene, uključujući hitan napredak u vezi sa pitanjem ZSO.

„SAD podržavaju put Kosova ka evroatlantskim integracijama. Da bismo krenuli napred, potrebna nam je implementacija obaveza koje je posredovala EU, uključujući hitan napredak u vezi sa Zajednicom opština sa srpskom većinom. Razgovarao sam danas o neophodnim pozitivnim koracima sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem“, saopštio je O'Brajen u sredu.

Izvor: Kosovo onlajn; foto: Tviter

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva