:

:

TV Most

clock

April 23, 2024   14:06

0

100

Nemec: Velika pobeda za ljude, Srbi sa Kosova bi u EU mogli da putuju početkom leta

Poslanik Evropskog parlamenta (EP) i izvestilac za ukidanje viza Srbima sa Kosova Matjaž Nemec izjavio je da je odluka EP da, na njegov predlog, odobri viznu liberalizaciju za nosioce srpskih pasoša sa Kosova, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, "velika pobedu za ljude" i ocenio da bi ova odluka mogla da počne da se primenjuje početkom ovog leta.

"Poruka Evropskog parlamenta je jasna. Niko više neće biti diskriminisan na Zapadnom Balkanu. To je stvarno velika pobeda za ljude. Nije velika pobeda za politiku, ali smo našli rešenje za jedno pitanje koje je bilo otvoreno za oko 18.000 ljudi, većinom Srba sa Kosova", rekao je Nemec novinarima nakon glasanja i dodao da je reč o pozitivnoj poruci za "Kosovo i Srbiju".

On je istakao da je glasanje u EP bio pretposlednji korak za odobravanje vizne liberalizacije nosiocima ovih pasoša, a da je sada na ministrima iz Saveta EU da o tome odluče što je pre moguće. 

"Mislim da će biti potvrđena odluka i da će se ona primeniti početkom ovog leta. Stvari će ići stvarno brzo. Mi smo završili sa našim delom, sada čekamo Savet da odluči", naveo je Nemec.

Na pitanje kada bi tačno odluka mogla da stupi na snagu, Nemec je rekao:

"Ne mogu da kažem sto odsto, mislim da će biti na kraju juna ili početkom jula".

Upitan da li će odluka Saveta biti samo formalnost, Nemec je naveo da je reč o tehničkom pitanju.

"Nismo hteli da bude političko i zato smo dobili veliku snagu u EP", rekao je Nemec.

On je ponovio da zavisi od Saveta EU kada će nosioci srpskih pasoša, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, moći da putuju u EU bez viza. 

"Mi smo sad završili, zavisi od Saveta kada će odlučiti, mislim da će biti do početka leta", rekao je Nemec. 

Evropski parlament izglasao je viznu liberalizaciju za nosioce srpskih pasoša sa Kosova, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, na predlog Nemeca.

Za bezvizni režim za putavanje u EU do 90 dana za vlasnike pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, glasalo je 406 od 597 poslanika EP, 97 je bilo protiv, a 94 je bilo uzdržano. 

Srbi sa Kosova, koji poseduju pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava, koja funkcioniše u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, jedini su kojima je i dalje potrebna viza za ulazak u zemlje EU nakon što su građanima Kosova ukinute vize od 1. januara 2024. godine. 

Evropska komisija je u novembru 2023. predložila da se pokrene procedura da se viznom liberalizacijom obuhvate i građani Kosova, koji imaju pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

KosovoSrbiNemecvizna liberalizacija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva