:

:

TV Most

clock

Decembar 21, 2023   8:12

0

76

Netanjahu: Rat se nastavlja do uništenja Hamasa; Najmanje 12 poginulih na jugu Gaze

Sukob Izraela i Hamasa – 76. dan. U izraelskim napadima na jugu Pojasa Gaze poginulo najmanje 12 osoba, saopštilo Ministarstvo zdravlja u Gazi. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da se rat nastavlja do uništenja palestinske grupe Hamas i oslobađanja svih talaca iz Pojasa Gaze. 

S druge strane, Hamas je saopštio da je broj stradalih Palestinaca premašio 20.000, od čega 8.000 dece. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, posle odlaganja u više navrata, za danas je zakazao glasanje o rezoluciji za Gazu.

14:26 - Hamas odbacuje pregovore o taocima dok Izrael na obustavi vojne napade

Hamas i druge palestinske frakcije odbacili su danas pregovore o oslobađanju izraelskih talaca, dok Izrael na zaustavi vojne napade na Pojas Gaze. 

Hamas saopštenju navodi se da je takav potez odraz "palestinske odluke na nacionalnom nivou", prenosi Gardijan.

Kako se ističe, "ne bi trebalo da bude razgovora  o zatvorenicima ili dogovora o razmeni (talaca), osim nakon potpunog prestanka agresije“.

Tajms of Izrael dodaje da je neimenovani izraelski zvaničnik u saopštenju, koje su preneli izraelski mediji, optužio Hamas da pokušava da uslovi oslobađanje talaca prestankom rata. 

"To se neće dogoditi", poručio je on. 

Oko 120 Izraelaca i dalje se nalazi u zatočeništvu Hamasa i paravojne organizacije Islamski džihad.

Više od 100 izraelskih talaca i stotine palestinskih zatvorenika je oslobođeno u okviru ranije postignutog dogovora, koji je predviđao privremeni prekid sukoba. 

Lider Hamasa Ismail Hanije, koji živi u Kataru, otputovao je ove nedelje u Kairo na razgovor sa egipatskim zvaničnicima, koji pokušavaju da posreduju u postizanju novog dogovora Hamasa i Izraela, ali je sastanak završen bez rezultata.

Izrael: Obustavljamo operacije u severnom delu Gaze

Portparol izraelske vojske Danijel Hagari naveo je da će Izrael obustaviti svoje operacije u severnom delu Pojasa Gaze, uključujući i grad Gazu. 

Hagari je istakao da se izraelska vojska prebacila u naselje Tufah u Gazi, kako je rekao, poslednje preostalo uporište Hamasa. 

Ministarstvo zdravlja u Gazi: Najmanje 12 poginulih u izraelskim napadima na jugu

Ministarstvo zdravlja u Gazi je saopštilo da je najmanje 12 osoba poginulo u seriji eksplozija u Rafi u južnom delu Pojasa Gaze, blizu granice sa Egiptom.

Navedeno je da je tokom napada ranjeno na desetine Palestinaca, uključujući žene i decu.

Hezbolah ispalio raketne na sever Izraela nakon napada IDF-a u Libanu

Hezbolah je posle ponoći ispalio rakete na Kirijat Šmonu i druge gradove na severu Izraela, nakon dana eskalacije prekograničnih napada između Izraela i libanske militantne organizacije.

Hezbolah, koji podržava Iran, saopštenje je da je lansiralo rakete  kao odgovor na Izraelsko kontinuirano gađanje sela u Libanu.

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da uskoro ne očekuje novi sporazum između Izraela i Hamasa o oslobađanju talaca iz Gaze, dok su se u Kairu vodili intenzivni pregovori uz posredovanje Katara i Egipta o novoj humaniranoj pauzi. 

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu, međutim, rekao je da se rat nastavlja do uništenja palestinske grupe Hamas i oslobađanja svih izraelskih talaca. 

S druge strane, zvaničnik Hamasa Gazi Hamad izjavio je da je njihov cilj zaustavljanje rata, kao i da ih ne zanimaju "kratke pauze". Jemenski Huti, takođe, istakli su da sprovode opštu mobilizaciju da bi pripremili borce za učešće u ratu na strani Hamasa u palestinskoj enklavi.

Hamas je, istovremeno, naveo da je broj stradalih Palestinaca od 7. oktobra premašio 20.000, od čega 8.000 dece i  6.200 žena.

Francuski predsednik Emanuel Makron poručio je da borba protiv terorista ne znači uništenje Pojasa Gaze i neselektivne napade na civile. Pozvao je Izrael da "zaustavi ovakav pristup".

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je, posle odlaganja u više navrata, za danas zakazao glasanje o rezoluciji kojom se poziva na prekid vatre i isporuku pomoći u Pojas Gaze.

Za to vreme, iz Unicefa je saopšteno da deca u palestinskoj enklavi imaju pristup svega 10 odsto pijaće vode koja im je potrebna da bi preživela.

Izvor: RTS, agencije; Foto: EPA

IzraelGaza
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva