:

:

TV Most

clock

Mart 20, 2023   17:33

0

283

Nezadovoljstvo u Prištini: Osvanuli grafiti "Aljbinova zajednica"

Na zgradama i pločnicima u Prištini danas su se pojavili grafiti na na kojima piše "Aljbinova zajednica", čime su aktivisti opozicione Socijaldemokratske partije izrazili protest zbog toga što je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti u subotu u Ohridu "prihvatio obavezu formiranja Zajednice srpskih opština".

Iako Priština poručuje da je u Ohridu upotrebljen termin "samouprava" i tvrdi da je pozicija Prištine u dijalogu poboljšana, međunarodni posrednici podsećaju da je ZSO "međunarodnopravna obaveza" vlasti u Prištini, piše Reporteri.

Kako je najavljeno ranije danas, Kurti će u četvrtak obavestiti poslanike o sastanku i dogovoru u Ohridu.

Poslanica Demokratske partije, Bljerta Deljiu, rekla je da ta stranka sa rezervom prihvata to što je Kurti dogovorio sa srpskim predsednikom i da na njega ima ozbiljne primedbe.

"Mi smo kao stranka veoma zabrinuti zbog ovlašćenja koja su data srpskoj zajednici", rekla je Deljiu.

Predstavnik druge najveće opozicione partije, Demokratskog saveza, Armend Zemaj ponovio stav te stranke da je dogovor u Ohridu u suprotnosti sa ciljevima tzv.Kosova. 

"Preuzete obaveze će nas mnogo koštati. Osim obaveze da se formira Asocijacija (ZSO), postoji i deo gde se pominje samouprava, koja se ne prevodi drugačije nego kao stvaranje novog nivoa vlasti", smatra Zemaj. 

Izvor: T a n j u g; Foto: Reporteri

KiMPrištinagrafitiAljbinova zajednica
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva