:

:

TV Most

clock

Novembar 28, 2023   13:52

0

92

Nikolić: Za danas najavljeno oslobađanje 10 talaca iz Pojasa Gaze

Počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić izjavio je danas da je dnevno oslobađanje 13,14 talaca iz Pojasa Gaze, a zauzvrat oslobađanje osuđenih palestinskih zatvorenika po izraelskim zatvorima, omogućilo petodnevno zatišje u sukobu Izraela i Hamasa i dodao da je za danas najavljeno oslobađanje 10 talaca iz Gaze.

"Ovo svakako dodatno hrabri, imajući u vidu vest na ovdašnjim portalima, da je direktor CIA zajedno sa katarskim posrednicima obznanio da se pregovara opsežnija razmena talaca za osuđenike, koja bi prvi put obuhvatila i vojnike", rekao je konzul za K1 televiziju.

Napomenuo je da je sa izraelske strane najvažnije da se nastavi sa selektivnim pristupom oslobađanja, gde, kako je rekao, apsolutni prioritet imaju deca, zajedno sa njihovim majkama, kao i žene u starijoj životnoj dobi. 

"Sa strane Hamasa, taj red prioriteta je vrlo jasan. Pod jedan, strani državljani, oni koji nisu rezidenti Izraela, oni bi imali prioritet u oslobađanju. Potom dvojni državljani, osobe koje pored izraelskog imaju i jedno strano državljanstvo. U trećoj kategoriji su izraelski državljani civili, oni koji nemaju dodatno državljanstvo i u četvrtoj najtežoj kategoriji su izraelski vojnici", naveo je on.

Nikolić kaže da je Jerusalim u iščekivanju dolaska američkog državnog sekretara Entoni Blinkena, koji nosi neku vrstu apela američkog predsednika Džozefa Bajdena da se civilno stanovništvo južnog dela Pojasa Gaze poštedi od dislociranja. 

Imajući u vidu tri proklamovana ratna cilja od strane Izraela, pri čemu je samo jedan od njih oslobađanje talaca, a preostala dva su da Hamas posle ovog rata više ne bude suveren u Pojasu Gaze i da se stvore preduslovi da ne bude daljeg vojnog angažmana protiv Izraela iz Pojasa Gaze, konzul smatra da je ovo samo taktička faza i da se po okončanju ovih razmena, Izrael vraća nastavku kopnene ofanzive. 

IzraelHamastaocikonzulAleksandar Nikolić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva