:

:

TV Most

clock

Oktobar 19, 2022   19:50

0

138

Nova ostavka u britanskoj vladi – odlazi ministarka unutrašnjih poslova

Suela Brejverman podnela je ostavku na mesto britanskog ministra unutrašnjih poslova zbog toga što je, kako je navela, prekršila bezbednosna pravila, ali i dodala da je zabrinuta zbog smera kojim se kreće vlada. Premijerka Liz Tras postavila je na to mesto nekadašnjeg ministra saobraćaja Granta Šapsa.

Suela Brejverman drugi je ministar koji je napustio britansku vladu za manje od nedelju dana, a njen odlazak stavlja dodatni pritisak na premijerku Liz Tras koja se bori da ostane u Dauning stritu samo šest nedelja od stupanja na funkciju šefa vlade, prenosi Rojters.

"Napravila sam grešku, prihvatam odgovornost. Podnosim ostavku", stoji u pismu dosadašnje ministarke premijerki Tras koje je objavljeno na Tviteru.

Brejvermanova je navela da je poslala zvaničan dokument sa lične imejl adrese kolegi iz parlamenta, dodavši da je reč o tehničkom kršenju pravila zbog čega je ispravno da napusti funkciju koju je obavljala.

Trasova, koja je izabrana za premijerku 6. septembra, postavila je na najvažnije ministarske funkcije članove partije koji su joj bili lojalni za vreme izbora lidera konzervativaca.

Međutim, odbijeni budžetski program, koji je doveo do ekonomskog haosa i sunovrata funte, primorao je da smeni ministra finansija Kvazija Kvartenga i da na njegovo mesto postavi Džeremija Hanta koji je u izboru za lidera Konzervativne partije podržao Rišija Sunaka.

Trasova je za novog ministra unutrašnjih poslova izabrala nekadašnjeg ministra saobraćaja Granta Šapsa, koji je takođe podržao Sunaka za vreme unutarpartijskih izbora.

Izvor: RTS

Suela BrejvermanVelika Britanijaministarkaostavka
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva