:

:

TV Most

clock

Maj 26, 2022   10:52

0

68

Novak: Ruska proizvodnja nafte biće nešto manja ove godine

Proizvodnja nafte u Rusiji mogla bi da padne sa prošlogodišnjih 524 miliona tona na 480-500 miliona tona u 2022. godini, izjavio je danas novinarima potpredsednik Vlade Aleksandar Novak.

„Mislim da će pad biti daleko manji nego što se ranije predviđalo. Pad proizvodnje je samo jednog meseca bio nešto veći od milion barela dnevno. Shodno tome, mislim da će uslediti oporavak, i da će proizvodnja verovatno iznositi 480-500 miliona tona ove godine u odnosu na 524 miliona tona prošle godine", rekao je Novak, prenosi Tas s.

Dodao je da su to procene u ovom trenutku, ali da sve može da se promeni u zavisnosti od situacije.

Pad ruske proizvodnje nafte je dostigao 6,0 posto u prvoj dekadi aprila u poređenju sa martom, da bi se zatim ubrzao na skoro 9,0 procenata do kraja meseca.

Rusija je od prošlog proleća uglavnom postepeno povećavala proizvodnju sirove nafte Međutim, zemlja se od marta suočava sa obimnim međunarodnim sankcijama zbog situacije u Ukrajini, koje zabranjuju zapadnim partnerima ulaganja u istraživanje, proizvodnju i preradu nafte u Rusiji.

Ministar finansija Anton Siluanov izjavio je ranije da bi Moskva zbog sankcija mogla da izgubi do 17 odsto proizvodnje nafte 2022. godine, dodaje ruska agencija.

Izvor: T a n j u g; Foto: Rojters

RusijaAleksandar Novak.proizvodnja nafte
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva