:

:

TV Most

Foto: FoNet

clock

Januar 10, 2022   18:13

0

137

Novi ambasadori SAD u regionu - stare igre sa novim licima

Amerika je već promenila politiku prema Srbiji i vratila se na retoriku pre Donalda Trampa, a to je da jednostrano podržava i Prištinu i Sarajevo, što će biti i zadatak novih amasadora SAD u regionu, izjavio je politički analitičar Dragomir Anđelković.

 

Prema njegovim rečima, SAD više ne pokušavaju ono što je radio Donald Tramp, odnosno da nađe izbalansirani pristup.

"Otuda Amerika može da bude samo agresivnija, ali na to smo navikli i u prošlosti da je povremeno bila pozitivnija, a povremeno agresivnija, ali definitivno nije naklonjena prema nama", rekao je Anđelković za T 
a n j u g.

Ističe da će novi američki amasadori u regionu - u Beogradu, Prištini i Sarajevu, uneti "novi duh", ali i da je, ako se, kako kaže, posmatra vreme koje su ti ambasadori proveli na svojim pozicijima, reč o redovnim, ne vanrednim promenama.

"Ono što će Amerika raditi u narednom periodu to je da će i dalje insistirati na centralizaciji BiH i da će pritiskati Srbiju da prihvati lažnu nezavisnost Kosova. S druge strane to ipak neće raditi previše agresivno, jer su i Amerikanci svesni da se svet promenio, danas imamo moćnu Kinu i Rusiju, a Srbija, u tom smislu, ima na koga se osloni, zbog toga Amerkinacima nije potrebna nova zona sukoba na Balkanu. Tako da ćemo se igrati stare igre sa novim licima", rekao je Anđelković.

Na pitanje da li će SAD vršiti pritisak na Prištinu, Anđelković odgovara da Bajdenova administracija neće sigurno ozbiljno pritiskati Prištinu.

"Ona će to raditi retorički, ali suštinski neće. I Tramp je pokušao da ih pritisne, ali ni on nije mogao mnogo da uradi, jer su Albanci imali svoj jak lobi u Americi, oslanjali su se na demokratsku stranku koja je sada na vlasti", naveo je Anđelković.

Ističe da oni koji su uz pomoć albanskih glasova pobedili i dobili apsolutnu podršku Albanaca sigurno neće ići protiv interesa Prištine i Tirane.

Izvor: T a n j u g

Dragomir AnđelkovićSADambasadoriKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva