:

:

TV Most

clock

Jul 03, 2019   12:20

0

158

Novi lideri EU prijatelji predsednika Srbije

U kabinetu predsednika Srbije za "Blic" su komentarisali imenovanja unutar evropskih institucija, navodeći da su novi evropski lideri prijatelji predsednika Aleksandra Vučića, ali da je pred Srbijom i dalje mnoštvo izazova.

Nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lejen predložena je juče za predsednicu Evropske komisije, nakon što su lideri EU postigli dogovor o novom vođstvu evropskih institucija.

U Vučićevom kabinetu kažu da je reč o ljudima sa kojima predsednik Srbije neguje dobar odnos.

"Reč je o prijateljima predsednika Vučića, ali uprkos tome, u političko-diplomatskom smislu i dalje nas očekuje težak period i mnogo izazova", kažu na Andrićevom vencu.

Inače, na mesto predsednika Evropskog saveta juče je imenovan belgijski premijer Šarl Mišel, dok je španski ministar spoljnih poslova Žozep Borel predložen za novog šefa evropske diplomatije.

Za predsednika Evropske centralne banke (ECB) predložena je Kristin Lagard, direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Vučić: Teško da će doći do sastanka sa der Lajen

Vučić je izjavio da je tokom jula trebalo da se sastane sa Ursulom fon der Lajen, ali da veruje da do tog sastanka neće doći nakon što je ona predložena za predsednicu Evropske komisije.

Vučić je rekao da je sa njom više puta razgovarao na neformalnim sastancima u Davosu i da je trebalo da se sastanu 23. ili 24. jula.

Vučić, međutim, kaže da će nakon njene kandidature teško doći do tog sastanka u julu.

Predsednik je čestitao svim predloženim kandidatima i poželeo im uspeh u radu, navodeći da se najčešće susretao sa aktuelnom predsednicom MMF Kristin Lagard, koja je predložena za predsednicu Evropske centralne banke.

Kaže i da je uveren da će predloženi kandidati na najbolji mogući način voditi EU, iako njihov izbor, kaže nije bio baš transparentan.

"Nije baš da su sve odigrali transparentno i kroz parlamentarnu proceduru i demokratsku formu, kako nas uče, u našem parlamentu to ide malo demokratskije, naš parlament mora da izabere, a ne iza zatvorenih vrata, ali sam uveren da će voditi EU na najbolji mogući način. To je za nas od velikog značaja", rekao je Vučić.

On je dodao da će se Srbija boriti, ne za njihovu naklonost, već za napredak i reforme i što brži ulazak u EU.

Vučić je rekao i da će poseta francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji biti veoma važna.

Situacija se rešava jedino dogovorom Srba i Albanaca

On je povodom dogovora oko novih čelnika institucija EU, kazao da situacija oko Kosova i Metohije ostaje teška i da se ona ne rešava ako imate dva ili tri čoveka na svojoj strani, već samo dogovorom Srba i Albanaca.

Vučić je, upitan da li će njegovi bliski odnosi sa novoizabranim funkcionerima EU srpsku poziciju učiniti lakšom u budućim pregovorima o članstvu, kao i kako vidi izbor Španca, Katalonca, ali protivnika seceonizma za novog šefa diplomatije Unije, istakao da dobri lični odnosi jesu važni, ali da oni neće opredeljivati politiku prema nama i njima.

"Postavljanje Španca na mesto visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost EU za nas je dobra vest. Ali, mi smo imali velike prijatelje u Žan Klodu Junkeru i Donaldu Tusku, i teško da će nam se takva situacija ponoviti", kazao je on.

Prema njegovim rečima, ni aktuelna visoka predstavnica Federika Mogerini nije bila protiv nas, a ni za nas.

"Situacija ostaje teška. Ne rešava se to time da imate dva ili tri čoveka na svojoj strani, već samo dogovorom Srba I Albanaca. Ako to ne rešimo, stanje može da ide u drugom smeru", upozorio je on.

Izvor: Танјуг

VučićEUKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva