:

:

TV Most

clock

April 02, 2015   12:05

0

170

"Novosti": Kosovo ne može da tuži Srbiju



Međutim, čak i kada bi to uspeli, po mišljenju stručnjaka, Sud bi se gotovo izvesno proglasio nenadležnim.

Zamenik premijera privremenih kosovskih institucija Hašim Tači već duže vreme govori da Priština radi na pripremanju tužbe protiv Srbije za genocid nad Albancima, počinjen 1999, a pre dva dana poslanička grupa njegove partije podnela je Skupštini KiM predlog "Rezolucije o genocidu Srba".

Vanredni profesor Pravnog fakulteta Bojan Milisavljević kaže za "Novosti" da Kosovo ne može da podnese tužbu protiv Srbije iz više razloga.

Prvi je taj što Kosovo nije ratifikovalo Konvenciju o genocidu, bez čega se ne može pokrenuti tužba za povredu prava po toj Konvenciji. A, ukoliko bi do ratifikacije došlo u narednom periodu, sledeća prepreka bi bila to što Priština govori o navodnim zločinima počinjenim 1999, a Kosovo je nezavisnost samoproglasilo 2008.

“Čak i kada bi Sud Kosovo tretirao kao državu, problem bi bila vremenska nadležnost, jer u vreme kada su se desili sporni događaji Kosovo nije bilo članica UN, niti je prihvatalo Statut Suda“, kaže Milisavljević.

Pred MSP je, međutim, bilo slučajeva u kojima su strane u sporu bile zemlje koje u tom trenutku nisu bile članice UN (Nemačka, Švajcarska), ali su prihvatale deo Povelje UN koja se ticala Statuta Suda. Milisavljević, međutim, kaže da je tako nešto izvodljivo samo po posebnoj dozvoli SB UN.

“Ukoliko bi Priština na taj način uspela da se obrati Sudu, onda bi sudije odlučivale imaju li nadležnost za slučaj, a nadležnost postoji samo ako je tužena strana prihvatila da uđe u spor, što, logično, Srbija neće uraditi“, smatra Milisavljević.

Opasnost da Priština, mimo pristanka Beograda, izvede Srbiju na optuženičku klupu pomažući se nekim zajednički potpisanim sporazumima, prema oceni našeg sagovornika je isključena jer je ratifikujući Konvenciju o genocidu Srbija stavila rezervu na član 9. ovog dokumenta koji predviđa obavezujuću nadležnost MSP. To, zapravo, znači da tužena strana mora da bude saglasna sa pokretanjem procesa.

Osim mogućnosti da se eventualni spor iznese pred MSP, prema rečima Milisavljevića, postoji opcija pokretanja arbitražnog postupka:

“Tu je potreban arbitražni kompromis koji bi podrazumevao ugovor kojim se predviđa osnivanje arbitraže i izbor arbitara. Zato je teško zamisliti da će do toga doći“, zaključuje Milisavljević.

Izvor: B92, Novosti

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva