:

:

TV Most

clock

Mart 25, 2022   13:30

0

66

Obećani tečni gas iz SAD-a tek tri odsto evropskih potreba

Predsednik Skupštine Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić ocenio je danas da su najavljene isporuke američkog tečnog gasa (LNG) EU neznatne pošto čine tek tri odsto evropskih potreba za tim energentom.

"Tih 15 milijardi kubnih metara su tri odsto godišnje potrošnje Evrope, što znači da su to neznatne količine. Pritom, one ne mogu da budu isporučivane cele godine, već samo tokom nekoliko meseci", rekao je Vuletić u izjavi za T a n j u g.

Nakon današnjeg samita lidera EU i predsednika SAD Džozefa Bajdena saopšteno je da je postignut sporazum o isporuci američckog tečnog gasa (LNG) kojim bi već od ove godine EU dobila 15 milijardi kubnih metara utečnjenog gasa iz SAD, dok bi narednih godina te isporuke trebalo da budu oko 50 milijardi kubika, kako bi se EU rešila zavisnosti od ruskog gasa do 2027. godine.

Vuletić je podsetio da Evropa godišnje troši oko 500 milijardi kubnih metara, od čega iz Rusije dobija 200 milijardi kubika gasa.

"To ne može da im pomogne, a i radi se o skupom gasu. Mislim da SAD i nemaju na raspolaganju velike količine koje su neophodne Evropi, jer je njihova ukupna godišnja proizvodnja tečnog gasa oko 80 milijardi kubnih metara", reko je Vuletić

Dodao je da SAD tečnim gasom već snabdevaju neke zemlje EU, kao i kupce u Aziji s kojima imaju ugovore o isporuci.

On je podsetio da je u Hrvatsku ove godine stigao jedan tanker sa 100.000 kubnih metara gasa, a da su godišnje potrebe te zemlje oko 200 takvih tankera.

Vuletić je objasnio da je LNG skuplji od prirodnog gasa, jer se dobija iz uljnih škriljaca skupom i prljavom tehnologijom, a zatim mora da se utečni, transportuje tankerima i na kraju ponovo pretvori u gasovito stanje pre ispopruke kupcima.

Izvor: T a n j u g

SADEvropatečni gasVuletić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva