:

:

TV Most

Foto: in4s.net

clock

Avgust 13, 2022   18:13

0

38

Obeležana 216 godišnjica od boja na Mišaru

U mestu Mišar kraj Šapca danas je obeležena 216. godišnjica bitke na Mišaru u kojem su srpski ustanici odneli jednu od najznačajnijih pobeda u borbi protiv Turaka.

Državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti u ime Vlade Srbije predvodio je državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Miodrag Kapor, saopšteno je iz tog ministarstva.

Vence kod spomenika Karađorđu i Mišarskim junacima položila je i delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac, gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić, mnogobrojna udruženja i građani opredeljeni za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbiji.

Boj na Mišaru, koji se odigrao 13. avgusta 1806. godine, predstavljao je jednu od najznačajnijih pobeda ustanika nad jedinicama regularnih oružanih snaga Otomanskog Carstva.

Predvođeni voždom Karađorđem i istaknutim ustaničkim prvacima šabačkog i valjevskog kraja, Srbi su tom prilikom odneli veliku pobedu koja je učvrstila položaj ustanika i dramatično ugrozila status Turaka u okviru Beogradskog pašaluka.

U samom centru sela Mišar kod Šapca 1906. godine, povodom obeležavanja jubilarne stote godišnjice boja na Mišaru, podignut je spomenik, a u narednom periodu i zdanje muzeja sa postavkom koja prikazuje sam boj, kao i dogadaje koji su mu prethodili.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva