:

:

TV Most

clock

Novembar 11, 2021   14:16

0

168

Obeležen Dan primirja, francuska ambasadorka poziva na pomirenje Kosova i Srbije

Ambasade Francuske i Nemačke na Kosovu obeležile su danas godišnjicu primirja i okončanja borbe u Prvom svetskom ratu, 11. novembra 1918. godine, prenosi Ekonomija onlajn.

Ambasadorka Francuske na Kosovu Mari Kristin Butel rekla je da ovaj dan označava kraj onoga što je ostalo u kolektivnom sećanju kao Veliki rat i da je deo zajedničkog nasleđa više od jednog veka. 

"Ovo mesto gde počivaju ostaci poginulih, gde se danas odaje počast, dokazuje da su na Kosovu, pored savezničkih vojnika Kraljevine Srbije, stradali i francuski vojnici koji su se borili na Balkanu", rekla je francuska ambasadorka.

Povodom dijaloga Beograda i Prištine, Butel je rekla da je taj proces težak i da ga treba razvijati u konstruktivnom i otvorenom duhu.

"Naša istorija nas podseća da je mir delikatan balans koji mora da se održava u svakom trenutku. Dijalog, iako dug i težak, jeste neophodnost koja se mora razvijati u konstruktivnom i otvorenom duhu. Ovo je put kojim Kosovo i Srbija sada moraju da idu da bi došli do pomirenja i mogli da grade zajedničku budućnost", zaključila je ona.

Ambasador Nemačke u Prištini Jorn Rode rekao je da se danas sećamo istorije koja je omogućila ujedinjenje naroda.

"Stojimo ovde zajedno u čast naše istorije koja nas je ujedinila kao Nemce, Francuze i Evropljane uopšte. Nemci i Francuzi su nekada bili ogorčeni protivnici, a sada su prijatelji, partneri, susedi i ujedinjeni u EU. Ovo bi trebalo da da nadu i samopouzdanje i drugima u svetu, neprijatelji mogu postati prijatelji. Duboke podele se mogu prevazići “, rekao je Rohde.

Ceremoniji su prisustvovali i šef Kancelarije EU Tomas Suniog, ambasador Velike Britanije Nikolas Abot i drugi domaći i međunarodni predstavnici.

Izvor: Kosovo online/Ekonomia online; Foto: Ekonomija online

KiMDan primirjaRodeMari Kristin Butel
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva