:

:

TV Most

clock

Februar 05, 2024   15:14

0

52

Obeležen Dan Vojnog arhiva

Dan Vojnog arhiva obeležen je danas svečanošću pod nazivom „Čuvar vojne baštine: 148 godina Vojnog arhiva“ u Domu Vojske Srbije u Beogradu.

Čestitajući praznik, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović istakao je da je Vojni arhiv jedna od najstarijih ustanova u našoj Vojsci i čuvar baštine srpske vojne istorije.

"O svakom segmentu epopeje srpskog naroda svedoče dokumenta Vojnog arhiva, danas javnog arhiva u sastavu Sektora za politiku odbrane Ministarstva odbrane. Nema boljeg puta da se istorija jednog naroda osvetli, objasni i pokolenjima približi od objavljivanja rezultata istražene arhivske građe, izlaganja i opisa materijalnih istorijskih izvora", rekao je Starović.

Naveo je da je u protekloj deceniji Vojni arhiv realizovao mnoge aktivnosti u cilju kontinuirane afirmacije nacionalnih vrednosti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Starović je ukazao na neprocenjivu vrednost savremenog Vojnog arhiva kao čuvara arhivske građe vojne provenijencije i rekao da je „jedan od najvažnijih zadataka obezbeđivanje adekvatnog smeštaja za ovu ustanovu, kako bi se arhivska građa kao kulturno dobro od izuzetnog značaja sačuvala za neka buduća pokolenja“.

Direktor Vojnog arhiva pukovnik Petar Ivanović istakao je da je reč o jedinstvenoj arhivskoj instituciji prepoznatoj van granica Republike Srbije, koja u svojim depoima „pohranjuje 41 milion listova arhivske građe, u ukupnoj količini od 7.500 dužnih metara i približno milion i osamsto hiljada mikrofilmskih jedinica“.

"Bogat fundus, kojim raspolaže naša ustanova, predstavlja ne samo kulturno dobro od nacionalnog značaja, već i arhivsku građu i dokumentarni materijal od izuzetnog značaja za bezbednost i odbranu Republike Srbije. Stoga, neumorni istraživači vojne prošlosti nisu zaboravljali blago Vojnog arhiva ni u vremenima najozbiljnijih kriza i izazova", rekao je pukovnik Ivanović.

Svečano obeležavanje Dana Vojnog arhiva proteklo je u duhu podsećanja na početke razvoja svesti o značaju prikupljanja i čuvanja arhivske građe za pisanje vojne istorije, a koja seže iz druge polovine 19. veka. 

Dramski umetnik Vladimir Jocović u pratnji kadeta Vojne akademije Aleksandra Verbića prisutnima je dočarao događaj koji se odigrao 3. juna 1865. godine - „Predlog Jovana Dragaševića ministru vojnom da se uvede Odeljenje za vojnu istoriju“. 

Muzičku podlogu svojim numerama dao je Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“.

Povodom praznika, Vojni arhiv upriličio je izložbenu i multimedijalnu postavku, koju su gosti današnje svečanosti imali priliku da pogledaju.

Vojni arhiv nastavlja tradiciju Trećeg istorijskog odeljenja Glavnog generalštaba, formiranog 5. februara 1876. godine, jedanaest godina nakon predloga Jovana Dragaševića, oficira, naučnika, profesora, člana Srpskog učenog društva i počasnog član Srpske kraljevske akademije da pri Ministarstvu vojnom bude formirano Odeljenje za istoriju, sa zadatkom da prikupi građu za vojnu istoriju.

Izvor: TV Most, Ministarstvo odbrane: Foto: Ministarstvo odbrane

Dan vojnog arhiva
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva