:

:

TV Most

clock

Avgust 02, 2015   12:05

0

138

Obeležena svetska nedelja dojenja

Manifestacija, koju je već 10. put organizovalo Udruženje RODITELJ, održana je pod pokroviteljstvom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, Gradske opštine Zemun i Sekretarijata za zdravlje grada Beograda, saopštilo je Udruženje građana RODITELJ.

Manifestacija pod nazivom „Dojenje i posao - idu zajedno!“ održana je ispred Letnja scene, kod restorana Venecija uz prisustvo velikog broja majki sa bebama, roditelja, dece, trudnica, stručnih saradnika i mama-savetnica.

Majke koje doje i trudnice imale su priliku da razgovaraju i razmene iskustva i da dobiju savet i podršku od brojnih zdravstvenih stručnjaka, ali i vršnjačkih savetnica Udruženja RODITELJ.

Ovom manifestacijom Udruženje RODITELJ obeležilo je lep jubilej - deceniju promocije dojenja i podrške majkama koje doje i pet godina rada vršnjačkog Savetovališta za dojenje.

Glavna tema ovogodišnje nedelje dojenja nosi naziv Dojenje i posao - idu zajedno"! koja apeluje na sve donosioce zakona i poslodavce da pruže odgovarajuću podršku formalno i neformalno zaposlenim majkama koje doje.

Skup je otvorio predstavnik Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije, Zoran Lazić, pomoćnik ministra iz oblasti rada.

Dragana Soćanin, predsednica Udruženja RODITELJ je istakla da procenat dojenih beba nije na zavidnom nivou i da mora još mnogo toga u praksi da se promeni da bi majke dobile pravovremenu podršku da istraju sa dojenjem, a da veoma često dojenje prekidaju upravo zbog povratka na posao, čak i kada se vraćaju nakon nekoliko meseci odsustva.

I ove godine, na Svetskoj nedelji dojenja prisustovali su stručnjaci iz Instituta za neonatologiju u Beogradu gde je otvorena Prva banka humanog mleka u Srbiji.

Načelnica Prve Banke humanog mleka dr Radmila Mileusnić-Milenović je na manifestaciji govorila o značaju Banke mleka.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva