:

:

TV Most

clock

Novembar 04, 2023   12:35

0

198

Obeležene Zadušnice na groblju u Kosovom Polju

Na svim grobljima na centralnom Kosovu obeležene su zadušnice. Manji broj stanovnika posetio je i groblje u Kosovom Polju.

Pored srpskih sredina u kojima je veći broj sugrađana prisustvovao obeležavanju zadušnica, na grobljima i u sredinama gde su groblja gotovo napuštena, manji broj Srba obišao je grobove svojih najmilijih. Groblje u Kosovom Polju jedno je od onih koje se posećuje samo na zadušnice, a građani vrlo često nailaze na ne tako prijatne slike zaraslih, pa čak i polomljenih grobova.

Parohijski sveštenik Nikola Dragićević kaže da je veliki deo groblja neprohodan jer se radi o površini od jednog hektara, a da su na udaru spomenici na samom ulazu u groblje uglavnom porušeni ili oštećeni.

Miljan Milovanović kaže da redovno posećuje grobove svojih najmilijih i da je stanje na groblju znatno bolje nakon poslednjeg uređivanja pre godinu dana.

Na samom ulazu u groblje može se zateći ružna slika otpada koji se gomila pored samog groblja. Spomenici na samom ulazu u groblje su uglavnom oštećeni, uništeni ili polomljeni. Neki od redovnih posetilaca ovog groblja, kada su zadušnice, kažu da je stanje sada ipak bolje nego ranije.

Zbog kiše i lošeg vremena ovoga puta na groblju u Kosovom Polju nije bilo ljudi u velikom broju. Od onih koji su došli, neki su jedva uspeli da priđu spomenicima svojih najmilijih, ali svi gaje nadu da će nekog sledećeg puta biti više okupljenih sugrađana.

Izvor: RTV Gračanica; Foto: RTV Gračanica

KiMKosovo PoljeZadušnice
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva