:

:

TV Most

clock

April 22, 2015   12:05

0

139

Obnova štete od poplava će biti potpuna

"Od novca koji će do kraja procesa obnove biti dostupan, većina još nije na raspolaganju, ali će biti", kazao je Blagojević istakvši da će obnova biti završena u potpunosti i da država prvi put sistemski pristupa rešavanju problema prevencije od poplava.

Blagojević je naglasio da država "neće stati sa obnovom, sve dok ne bude izašla u susret potrebama svih koji su na bilo koji način pretrpeli štetu od poplava".

On je podsetio da je poplavama u maju 2014, najvećim za 120 godina, bilo ugroženo 1,6 miliona ljudi iz dve trećine opština Srbije (119) i da je šteta iznosila 4,8 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Blagojević je na tribini o klimatskim promenama, u organizaciji nedeljnika "Vreme" i Fondacije "Hajnrih Bel", kazao da je nakon poplava blizu 20.000 porodica dobilo pomoć u novcu za obnovu oštećenih stambenih objekata u iznosu od 4,7 milijardi dinara.

"Sazidane su 224 nove kuće, 164 porodice su dobile novac za novu kuću, na 97 lokacija je završeno ili se završavaju radovi na sanaciji objekata za zaštitu od poplava", kazao je on i dodao da je obezbedjeno blizu 70 miliona evra za finansiranje izrade novih objekata za zaštitu od poplava.

Blagojević je ukazao da su sada najveći problem klizišta.

"Postoji procena da je 25 odsto teritorije Srbije pod rizikom od klizišta, zbog čega se sada radi katastar klizišta, kako bi se znalo odakle i kakvi rizici prete", kazao je on i dodao da se to radi uz pomoć UN.

Očekuje i da će Studija o zaštiti od plavljenja u basenu Kolubare biti završena za 10 meseci do godinu dana, kako bi moglo da se spreči eventualno plavljenje.

Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva