:

:

TV Most

Foto: Politika

clock

Mart 06, 2020   22:26

0

364

Obračun sa Jašarijem je bio uvod u rat na KiM

Snage MUP-a Srbije, SAJ, JSO i PJP, krenule su u akciju u Donjem Prekazu posle napada OVK u Drenici u kojima su ubijena četiri policajca, piše Politika.

"Ovih dana navršava se 22 godine od razbijanja grupe OVK koju je u Drenici predvodio Adem Jašari, odnosno sukoba MUP-a sa separatistima koji je, pokazaće se, označio eskalaciju oružane pobune na Kosovu i Metohiji", piše Politika. 

OVK se pojavila 1996. kada je preuzela odgovornost za bombaške napade, podseća beogradski dnevnik, a u narednom periodu usledili su napadi, pre svega na policajce.

Krajem 1997. i početkom 1998. incidenti su učestali, ubijeno je više policajaca. Grupa koju je predvodio Jašari je krajem februara 1998. u Drenici, centralnom delu Kosova, izvela napade u kojima su ubijena četvorica policajaca. Posle toga, obračun sa njima je bio neizbežan.

Specijalne jedinice MUP-a Srbije, Specijalna antiteroristička jedinica (SAJ) i Jedinica za specijalne operacije (JSO), uz podršku Posebnih jedinica policije (PJP), su 5. marta 1998. godine napravile neprobojan obruč oko Jašarijevog sela Donji Prekaz, kao i širi obruč oko okolnih sela, navodi Politika. 

Upućen im je poziv na predaju u roku od dva sata, što je prihvatilo više desetina civila među kojima najviše žena, dece i staraca, podseća Tanjug. Jašarijeva grupa je nakon isteka roka za predaju otvorila paljbu iz ručnih bacača, mitraljeza, automatskih i snajperskih pušaka, bacali su ručne bombe na policiju.

Jašari je pružio oružani otpor na fortifikacijski utvrđenom imanju, gde je i dalje bio izvestan broj članova njegove porodice, među kojima i žene i deca. Tim objektima se nije moglo bezbedno prići. Jašari je bezobzirno terao svoje rođake da se bore, izveštavali su mediji posle okršaja.

Kako je objavljeno, lično je ubio nećaka „zbog kukavičluka”, a zatim stvorio živi štit od žena i dece u nadi da će dobiti na vremenu dok ne dobije pojačanje, jer je očekivao je da je albansko stanovništvo iz Drenice spremno da mu krene u pomoć. Jašari je poginuo, njegova grupa je likvidirana ali je nastradalo i više civila koji su ostali uz njega.

U toj akciji poginuli su pripadnik SAJ-a Rade Radaković (1961) i pripadnik JSO-a Andreas Končarević (1973) a ranjeno je više pripadnika MUP-a.

U ovoj akciji poginuli su pripadnik SAJ-a Rade Radaković (1961) i pripadnik JSO-a Andreas Končarević (1973)Politika

"Politika", 10. mart 1998. godine, grafički prikaz napada na policiju koji su prethodili okršaju u Donjem Prekazu

Posle sukoba u Donjem Prekazu na Kosovu više ništa nije bilo isto, učestale su otmice i ubistva civila od strane OVK, Srba i Albanaca, piše Politka. 

Snage OVK su krajem leta 1998. godine bile razbijene, ali se umešala međunarodna zajednica pa je, posle dogovora, deo vojnih i policijskih snaga povučen sa terena.

"Albanska paravojska je to iskoristila, usledili su novi sukobi poput onog u Račku, koji je bio okidač za NATO agresiju na SR Jugoslaviju koja je počela 24. marta 1999, nešto više od godinu dana posle sukoba u Donjem Prekazu", navodi Politika.

Izvor: Politika/Kosovo online

KiMDrenicaAdem Jašari
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva