:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Februar 26, 2019   21:52

0

289

Očekujemo od vlade i opozicije da rade u Skupštini

Portparolka u Evropskoj komisiji Maja Kocijančič je, dan nakon što je komentarisala bojkot rada srpskog parlamenta koji sprovodi deo poslanika opozicije, izjavila da je parlament mesto gde treba raspravljati i o političkim i o svim drugim pitanjima.

Kocijančić kaže da su "mirne demonstracije osnovno pravo u svim demokratskim zemljama" i da se "nasilje mora izbegavati".

Prema njenim rečima, EU očekuje i od vlada i od opozicija u regionu da konstruktivno rade unutar svojih parlamenata kako bi odgovorili na zahteve svojih građana, u skladu sa njihovim evropskim ambicijama.

"Napredak prema EU je društveni proces koji takođe zahteva snažno i strukturno uključivanje civilnog društva", rekla je Kocijančić i navela da građani širom regiona imaju legitimna očekivanja da će njihove vlade ostvariti reforme u oblasti vladavine prava, osnovnih prava i dobrog upravljanja.

Ona dodaje i da su protesti specifični za svaku zemlju.

"Sve ovo važi i za Srbiju. EU podstiče sve aktere u Srbiji da uđu u dijalog sa ciljem pronalaženja zajedničkih rešenja", rekla je Kocijančić.

Kako je rekla, da bi ulazak Srbije u EU bio uspešan, "trebalo bi da bude nacionalni i inkluzivni projekat, sa odgovarajućim međustranačkim dijalogom o reformama EU".

Prema njenim rečima, politička debata pripada parlamentu.

"Međustranački dijalog treba podržati i održati u parlamentu. Nadzorna uloga parlamenta i proces izrade zakona dovedeni su u pitanje tokom prošle godine zbog nedostatka suštinske rasprave i parlamentarne debate. Ovo treba hitno rešiti", rekla je Kocijančić.

Izvor: Танјуг

KocijančićEUrad skupštinebojkot opozicijeSrbija

Politika

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva