:

:

TV Most

clock

Februar 28, 2022   8:07

0

137

Očekuju se pregovori Ukrajine i Rusije

Peti dan rata u Ukrajini. Belorusija usvojila ustavne promene. Brazil najavio neutralan stav. Očekuje se da će tokom jutra početi pregovori Kijeva i Moskve, na neutralnom terenu između Ukrajine i Belorusije. Za danas je zakazana i hitna, specijalna sednica Generalne skupštine UN. Eksplozije su jutros odjekivale u Kijevu i Harkovu, saopštila je ukrajinska državna Agencija za zaštitu komunikacija i informacija.

 

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Belorusije Anatolij Glaz saopštio je da se očekuje dolazak delegacija Rusije i Ukrajine na mesto pregovora u Belorusiji.

Pregovori će početi čim delegacije stignu na mesto sastanka, rekao je Glaz, prenosi RIA Novosti.

Belorusko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je na Tviteru fotografiju mesta održavanja pregovora Rusije i Ukrajine.

"U Belorusiji je sve spremno da budemo domaćini pregovora Rusije i Ukrajine. Čeka se dolazak delegacija", navelo je belorusko ministarstvo u tvitu.

Rusija je u nedelju saopštila da će pregovori biti održani u Gomeljskoj oblasti u Belorusiji, dok je u Kijevu rečeno da će sastanak dve delegacije biti održan na granici Ukrajine i Belorusije.

Samoproglašena DNR obustavila opštu mobilizaciju

Predsednik samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin saopštio je da je opšta mobilizaija obustavljena.

Pušilin je za Rusija 24 rekao da se mobilizacija obustavlja jer je već popunjen neophodan broj u pravcima na koje je bila usmerena kampanja mobilizacije, prenosi RIA Novosti.

Ukrajinski obaveštajci: Belorusija spremna da nas napadne

Ukrajinska obaveštajna služba saopštila je da Belorusija pokazuje "spremnost da možda direktno učestvuje u ruskoj invaziji".

Podsećaju da Minsk već dozvoljava Rusiji da koristi njenu teritoriju, "jer ih pušta da prelaze granicu iz tog pravca u Ukrajinu", izjavio je danas zvaničnik vlade Ukrajine za CNN.

Drugi izvor blizak ukrajinskoj vladi rekao je za CNN da je i administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena javila Kijevu da se Belorusija priprema za napad.

"Vašington post" je prvi objavio da je Belorusija spremna da pošalje vojnike u Ukrajinu, citirajući zvaničnika američke administracije.

Eksplozije jutros odjekivale u Kijevu i Harkovu

Eksplozije su jutros odjekivale u Kijevu i Harkovu, saopštila je ukrajinska državna Agencija za zaštitu komunikacija i informacija.

U Kijevu je nekoliko sati pre eksplozija bilo mirno, dodaje se u saopštenju ukrajinske službe objavljenom na aplikaciji Telegram, preneo je Rojters.

Agencija je saopštila i da je stambena zgrada u Černihivom na severu Ukrajine bila u plamenu, nakon što je pogođena projektilom.

Još jedan grad na severu Ukrajine, Žitomir, pogođen je projektilima noćas, objavila je Komanda ukrajinske pešadije na Fejsbuku.

Delegacija Ukrajine stigla na pregovore sa predstavnicima Rusije

Ukrajinska delegacija stigla je na belorusko-ukrajinsku granicu kako bi učestvovala u pregovorima sa predstavnicima Ruske Federacije, saopšteno je iz kabineta predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

Kako navodi agencija UNIAN, u delegaciji su lider partije Sluga naroda David Arahamija, ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov, savetnik šefa kabineta predsednika Mihail Podoljak, šef delegacije Ukrajine u Trilateralnoj kontakt grupi Andrej Kostin, narodni poslanik Rustem Umerov i zamenik ministra spoljnih poslova Nikolaj Točicki.

Ističe se da će ključna tema pregovora biti momentalni prekid vatre i povlačenje ruskih trupa sa teritorije Ukrajine.

Sastanak dve delegacije održava se u blizini reke Pripjat na ukrajinsko-beloruskoj granici.

Agencija RIA Novosti javlja da je ukrajinska delegacija stigla u dva helikoptera.

Izvor: T a n j u g, RTS

UkrajinaRusijapregovoriBelorusija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva