:

:

TV Most

clock

Septembar 09, 2019   20:07

0

238

Od večeras suspenzija Britanskog parlamenta

Britanski parlament od večeras je suspendovan. Vlada pristaje na usvojeni zakon o odustajanju od tvrdog Bregzita, ali ne odustaje od traženja rupa u tom zakonu. Iz Dablina stižu signali da je sporazum do samita EU 17. oktobra ipak moguć.

Današnji rezultat bitke za Bregzit je 1:1. Kraljica Elizabeta Druga stavila je potpis na zakon, kojim poslanici odbacuju mogućnost izlaska iz Evropske unije bez sporazuma, a od vlade traže da od Brisela zahteva produženje pregovora do 31. januara sledeće godine.

Sa druge strane, vlada je odlučila da suspenduje parlament ne prekosutra, ne sutra već - već danas - odmah posle ponovljenog glasanja o inicijativi Borisa Džonsona da se raspišu prevremeni izbori. Ta inicijativa nikada nije ni imala neophodnu dvotrećinsko većinu.

Poslanici će se vratiti u klupe 14. oktobra, a do 19. trebalo bi da se izjasne o sporazumu sa Evropskom unijom ukoliko do njega bude došlo. Kako najavljuju signali iz Dablina, to je sasvim moguće.

"Bez bekstopa za nas nema sporazuma. Time se sve pušta niz vodu u narednih 14 meseci. To bi bilo 14 meseci neizvesnosti za preduzeća, narod severno i južno od granice. Dakle, to uopšt za nas nije privlačna opcija", rekao je irski premijer Leo Varadkar.

"Angela Merkel je rekla da bi 30 dana trebalo da bude dovoljno za sporazum i potpuno je u pravu. Treba da se fokusiramo i mislim da ćemo brzo napredovati", tvrdi Boris Džonson.

Inicijativa poslanika da se suspenzija parlamenta proglasi neustavnom na sudu je propala. Suspenzija parlamenta je ustavna, kažu sudovi, i stupa na snagu večeras.

Izvor: RTS

Britanski parlamentsuspenzijaEUBregzit
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva