:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Septembar 21, 2023   10:05

0

210

Odalović: Kurti ozbiljna pretnja miru, okupirao sever i tamo sprovodi teror nad Srbima

Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović poručio je da kosovski premijer Aljbin Kurti minira dijalog jer želi da nastavi putem koji je zacrtao - da potpuno okupira sever Kosova institucionalno i "policijskom čizmom" i da tamo sprovodi teror na Srbima.

Kurti je nakon kraha poslednje runde dijaloga gde je odbio kompromisni predlog EU o putu normalizacije poručio da će Srpska lista da "pati i plati". Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja uputio je juče otvorenu pretnju da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić biti uhapšen ako bez dozvole prištinskih institucija dođe na sever. Tokom jučerašnjeg dana došlo je do novih hapšenja Srba i severno i južno od Ibra.

Odalović za Kosovo onlajn poručuje da sve ovo pokazuje da je "Kurti ozbiljna opasnost po mir i stabilnost na ovom prostoru i da međunarodna zajednica mora da ga zaustavi".

"Potrošismo godine dijaloga sa njim da bi on rekao ono što je govorio i pre nego što je prvi put otišao u Brisel - da on ništa od toga neće, da ga to ne interesuje, da ima svoj put. A njegov put se najbolje vidi u ponašanju prema severu Kosova i Metohije u poslednjih godinu dana. Okupirao je sever institucionalno i 'policijskom čizmom' i sada sprovodi teror", kazao je Odalović.

Ističe da Kurti ne sprovodi samo teror na severu Kosova i podseća na prebijanje mladića u Gračanici, paljenje kuće u Vučitrnu i druge incidente.

"Mislim da je Kurti ozbiljna opasnost po mir i stabilnost na ovom prostoru, ovo što on radi mora da se zaustavi - to ne možemo da uradimo mi jer bi moglo da dođe do nastavka eskalacije, to mora da uradi međunarodna zajednica i ja verujem da će imati dovoljno snage i razuma da se takav čovek ukloni sa funkcije koju obavlja", kaže Odalović.

Ukazuje i da postoje ozbiljne kritike protiv Kurtija, ne samo poslednjih mesec dana, već i više od pola godine, i to od strane političkih lidera kosovskih Albanaca koji su, kako navodi, svesni da je to što on radi direktno protiv njih i pozicije koja je izgrađena na Zapadu kada je reč o Kosovu i podrške koju je imalo. 

Odalović navodi da te lidere opozicije brine kakva je podrška međunarodne zajednice, kao i da li će se neke kaznene mere prema Kosovu preduzimati.

"Verujem da hoće jer njegovo ponašanje je kao prst u oko čitavoj međunarodnoj zajednici i SAD i Briselu i Olafu Šolcu i Emanuelu Makronu. Ako on za ovo što radi ima podršku, onda smo svi u ozbiljnom problemu. Verujem da nema i da ćemo se vratiti dijalogu kao mehanizmu, sa svim temama koje smo kandidovali, sa svim obavezama koje smo i jedni i drugi preuzeli, da ćemo se vratiti toj Deklaraciji o nestalim licima koju je takođe Kurti blokirao", kaže.

Ističe da dijalog nema alternativu, a da Kurti igra "na kartu" da ovu godinu završi ovako, a da narednu godinu koja je izborna i u SAD i u EU iskoristi da bi "okupaciju severa završio preko 'kontejner gradonačelnika' i odluka koje oni donose".

"I da jednostavno obesmisli bitisanje i funkcionisanje Srba na Kosovu, pogotovu na severu koji je u ovom trenutku vrlo agresivno napadnut, ali ne smemo da zaboravimo da ni na jugu nije ništa bolje, samo što je sever trenutno u fokusu jer je tamo eskalacija najveća", kaže Odalović.

Prema njegovim rečima, da je formirana Zajednica srpskih opština, to ne bi bilo tako.

U tom smislu podseća da je ZSO zajednica 10 opština sa srpskom većinom te da to nisu samo opštine koje se nalaze na severu - Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan, već i ostalih šest na jugu.

"Ta kolektivna prava koja su planirana da se obezbede Srbima, a tiču se funkcionisanja na tom prostoru, jeste nešto što Kurti hoće da spreči jer sama odluka 'kontejner' gradonačelnika i skupština, koje su skrpljene na taj način, da hoće da uđu u Asocijaciju kosovskih opština govori o tome da on ne namerava uopšte da formira ZSO", ukazuje.

Ipak, kako naglašava Odalović, ZSO će biti sa Kurtijem ili bez njega.

"Tako mu je poručeno. Ovo što on radi naneće štetu ljudima koji žive na Kosovu i to prvenstveno Albancima jer kada pogledate mere koje preduzima kao što je zabrana srpske robe - suštinski 90 odsto te robe su koristili upravo Albanci", kaže Odalović.

Dodaje da i druge najave kojima želi da sprovodi teror u raznim oblastima govore o tome da on ne želi da sa Srbijom ima bilo kakav kontakt, ni privredni, ni politički.

"To je opasnost po one koji žive na Kosovu, oni su ti koji trpe zbog njegovog terora. Poslednji pokušaj mu je da uguši MTS - poslednju sijalicu iz Brisela koja gori još kao produkt tog dijaloga. Jer MTS je obaveza koja je u Briselu preuzeta i realizovana i to je model kako može da se funkcioniše u energetici i mnogim drugim oblastima samo ako postoji volja. Nadam se da će to pitanje biti pozitivno rešeno i da će mu biti poručeno da njegova samovolja nije nešto što je neograničeno", ističe Odalović.

Kada je reč o procesu dijaloga, Odalović primećuje da je EU kao posrednik dosta toga uložila.

"Ogroman trud su uložili, a u dijalog im je ušao neko ko ih tri godine 'voza' i na kraju ih optužuje da su na strani Srbije. Nama ne treba ta vrsta protežiranja, niti je imamo, samo želimo da se preuzete obaveze ispune. A njegovo ponašanje prema EU neka bude stvar koju će oni da razjasne sa njim", zaključuje Odalović.

Izvor: Kosovo Onlajn

Veljko OdalovićAljbin KurtiKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva