:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Avgust 15, 2023   18:08

0

141

Odalović: Kurtijeva poseta Tetovu direktna provokacija prema Severnoj Makedoniji

Predsednik Komisije Vlada Srbije za nestala lica Veljko Odalović, rekao je danas da je nedavna poseta premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija Tetovu, mimo zvaničnih protokola uz isticanja zastave i simbola "Velike Albanije", najdirektnija provokacija prema Severnoj Makedoniji.

Odalović je naglasio da to predstavlja paljenje ozbiljne vatre na Balkanu, koja može da ima nesagledive posledice. 

"On (Kurti) je došao na njihovu teritoriju i sebe promovisao kao lidera svih Albanaca. Stajao je ispred zastave 'Velike Albanije' koja prisvaja dobar deo Severne Makedonije. Ali je poslao poruku i svima nama. I Crnoj Gori, jer su Ulcinj i Tuzi takođe na toj karti. I prostor KiM sa nekim opštinama koje pripadaju centralnoj Srbiji, praktično do Niša, kao i deo Grčke", rekao je Odalović za T a n j u g.

Naveo je da je tokom posete promovisan projekat koji vodi u direktne sukobe i ne rešava ništa.

"I to je politika Aljbina Kurtija u ovom trenutku. Da bi probao da pobegne od obaveza koje ima kada je u pitanju Briselski dijalog i obaveze koje je preuzeo prema međunarodnim pregovaračima on sada otvara nove teme i nove probleme, nove provokacije, nove incidente. Nadam se da će Severna Makedonija reagovati onako kako joj njeni zakoni propisuju", rekao je Odalović.

Ocenio je da je poseta Tetovu problematična i zbog toga Kurti bio u pratnji vozila makedonske policije. 

"Ja sam video i naoružane njegove telohranitelje, koji su morali da dobiju dozvolu da uđu na teritoriju druge države", naveo je Odalović.

Kako je ocenio, Kurtija trenutno podržavaju samo ekstremni elementi na političkoj sceni, pokvario je odnose sa svim relevantnim međunarodnim akterima, ali i vodećim albanskim političarima u regionu.

Na ovaj način, smatra, Kutri šalje poruku i Albaniji i premijeru te zemlje Ediju Rami.

"Problem je što niko ne preduzima ništa da zaustavi Kurtija. Ovo što on radi je ozbiljan potencijalni problem i paljenje ozbiljne vatre na Balkanu koja može imati nesagledive posledice", zaključio je Odalović.

Izvor: T a n j u g

Veljko OdalovićAljbin KurtiKiMSeverna Makedonija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva