:

:

TV Most

clock

Februar 12, 2024   13:01

0

102

Odalović: Održavanjem sednice SB UN tema Kosova i Metohije vraćena u UN

Predsednik Vladine komisije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je danas da je održavanjem sednice Saveta bezbednosti UN vraćena tema Kosova i Metohije u SB UN, podsetivši da je upravo SB usvojio Rezoluciju 12 44 kojom je preuzeta odgovornost za stanje na KiM.

On je rekao da je obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića na sednici SB UN bilo u funkciji prikazivanja teškog stanja koje je u ovom trenutku na prostoru KiM, sa aspekta fizičke bezbednosti Srba i terora koji sprovodi premijer privremnih prištinskih institucija Aljbin Kurti, što je, smatra Odalović, posledica jednog neselektivnog prenošenja nadležnosti i na neke institucije koje upravo UN ne priznaju.

"Svedoci smo da se u zadnjih par godina vodi upravo u tim SB UN tema KiM što je više moguće marginalizuje sa javne scene. Da podsetimo da smo vodili tešku borbu da se ostavi tema i da se o njoj raspravlja na žalost ne više četiri puta godišnje kako je to bilo ranije, nego dva puta godšnje, i mislim da je ovo sada dobar trenutak da se upravo članicama SB, pred kompletnom međunarodnom javnosti u stvari kaže šta se stvarno dešava na KiM, koje opasnosti nosi ovo što Kurti radi", naveo je on.

Odalović smatra da Kurti ima podršku određenih zapadnih centara moći za sve što radi, jer, prema njegovim rečima, iako dobija opomene, niko ga ne sprečava u donošenju nezakonite odluke o zabrani upotrebe dinara na KiM.

Istakao je da je takođe dobro što su se i ostale članice SB UN na sednici SB UN kritički odnosile prema onome što Kurti radi, i dodao ukoliko Srbija dobije širu podršku je moguće da se tema KiM mnogo ozbiljnije vrati u UN.

"Čini mi se da treba da se vrati u život specijalni predstavnik generalnog sekretara UN koji sedi u Prštini, koji ima puno pravo da komentariše i ukaže na sve stvari koje se dešavaju, kao i na opasnosti koje one nose sa sobom. EU je na žalost neko ko to nemo posmatra, i čini mi se da su oni neko ko bi morao mnogo više da reaguje, jer imaju veću odogovrnost i preuzeli su da vode dijalog", poručio je Odalović.

Komentarišući opštenarodni protesni skup Srba Srba sa KiM koji će se održati danas u 12 časova u Kosovskoj Mitrovici, kojim žele da skrenu pažnju čitavom svetu i međunarodnoj zajednici na svoj obespravljen položaj, posebno zbog odluke Prištine i Aljbina Kurtija o ukidanju dinara, Odalović je rekao da Srbi koji organizuju protest to rade u miru, kako su i najavili, dok se od strane privremenih prištinskih institucija mogu očekivati provokacije i incidenti jer su, napominje on, oni tome skloni.

"Nadam se da će se omogućiti da se sa tog protesta pošalju poruke da ovo što Kurti radi dole ne ugroažava samo penzionere, već i socijalno ugroženo stanovništvo, zdravstvo, prosvetu, ugrožava sve ono što je direktna veza Srbije i sa Srba sa svojom državom, i to je ono što piše u dokumentima koji su od strane EU nešto što je obaveza Prištine da poštuje. Ona nema pravo da prekida komunikaciju, mora da omogući protok novca", naveo je Odalović i dodao da Kurti lažima pokušava da opravda svoju odluku o ukidanju dinara, govoreći da se novac prenosi u džakovima.

Izvor: T a n j u g; Foto: TV Most

KiMOdalovićSB UN
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva