:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Septembar 21, 2020   8:30

0

91

Odalović: Otvaranje arhiva međunarodnih snaga rasvetlilo bi sudbinu nestalih

Srbija traga za još 1.643 nestale osobe o kojima još nema nikakvih podataka, rekao je za RTS predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović. Dodaje da bi u rasvetljavanju njihove sudbine moglo bi da pomogne otvaranje arhive takozvane OVK i arhive međunarodnih snaga.

Veljko Odalović je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a naveo da je neophodno otvoriti arhive međunarodnih snaga, da bi se efikasnije rešavalo pitanje sudbine nestalih lica.

"Mi insistiramo na arhivama tzv. oslobodilačke vojske kosova i njihovih službi koje su delovale 1998/99 i 2000. na prostoru Kosova i Metohije. Ali nam je veoma važno da se otvore i međunarodne arhive, da se učine dostupnim i arhive koje su u Haškom tribunalu, ali i kontigenata KFOR-a. Sigurni smo da u tim arhivima ima mnogo informacija koje mogu da nam pomognu da rasvetlimo sudbinu nestalih lica u vreme kada Srbija nije praktično imala nikakvu nadležnost na prostoru KiM, kada je najveći broj Srba i ostalih nealbanaca ubijen ili kidnapovan. Naravno tu su i arhive OEBS-a i drugih organizacija koje su bile na tom prostoru", objašnjava Odalović. 

Ističe da je veoma važno da Albanci pokažu spremnost na saradnju po pitanju nestalih. 

"Očekujemo da pokažu spremnost da prvo pretraže lokacije na koje mi opravdano ukazujemo da su potencijalna mesta sahranjivanja Srba na KiM i ostalih nealbanaca, ali i da smognu snage da otvore svoje arhive jer do sada nisu bile dostupne. Oni su uporno tvrdili ta takve arhive ne postoje", objašnjava predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije.

Izražava nadu da će Brisel i Vašington izvršiti pritisak na Prištinu da učini ono što se od nje zahteva.

"Pitanje nestalih je značajno za jednu ukupnu stabilizaciju stanja i to je nešto što prepoznaju i ove dve administracije koje su nas podržale", navodi Odalović.

Ističe da Srbija traga za još 1.643 nestale osobe o kojima još nema nikakvih podataka.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva