:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Septembar 04, 2023   17:35

0

83

Odbor za finansije podržao zakone o rebalansu i akcizama

Skupštinski Odbor za finansije, budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava predložio je Skupštini Srbije da prihvati predloge zakona o rebalansu budžeta za ovu godinu i o akcizama u načelu.

Obrazlažući predlog zakona o rebalansu ministar finansija Siniša Mali je rekao da se višak u budžetu od 60,6 milijardi dinara rebalansom raspodeljuje na povećanje plata, penzija, pomoć majkama dece do 16 godina, kapitalne investicije, povećanje poljoprivrednog budžeta, lečenje retkih bolesti i slanje dece na lečenje u inostranstvo.

Predsednik Fiskalnog saveta Srbije Pavle Petrović je ocenio da se Srbija suočava sa visokom inflacijom i niskim privrednim rastom i upozorio da dolazi do zabrinjavajućeg pada naplate poreza na dodatu vrednost, što se, kako je rekao, povezuje sa tim da Poreska uprava nije kadrovski dobro opremljena.

Petrović je kritikovao povećanje izdvajanja sredstava za poljoprivredu i za penzije i naveo da su ove dve mere trajne a da novac za njih nije pokriven uštedama, već se za tu namenu povećavaju akcize, o čemu će se takođe raspravljati na sutrašnjoj sednici Skupštine Srbije.

Prema njegovim rečima nije dobro ni deljenje pomoći svoj deci do 16 godina a umesto toga je, smatraju u Fiskalnom savetu, trebalo povećati dečje dodatke.

U raspravi su poslanici Srpske napredne stranke podržali predlog rebalansa i ocenili da se njime želi sa građanima Srbije podeliti ono što je ušteđeno.

Istakli su da dobri ekonomski pokazatelji zemlje potvrđuju da je Srbija atraktivna investiciona destinacija i kao neosnovane odbacili kritike vezane za davanje pomoći svoj deci do 16 godina.

Opozicioni poslanici su kritikujući predloženi rebalans budžeta istakli da se on radi na brzinu, zbog čega ga, kako su rekli, ne bi trebalo ni razmatrati sutra, kao što je predviđeno predloženim dnevnim redom za sutra zakazane sednice Skupštine Srbije, te da je pomoć deci trebalo da bude selektivna.

Odgovarajući na izlaganja poslanika ministar finansija Siniša Mali je naveo da nijedna odluka o usmerenju sredstava iz rebalansa nije doneta slučajno i bez detaljnog proračuna.

Istakao je da će bruto domaći proizvod Srbije ove godine dostići 69 milijardi evra. Kada je o penzijama reč naveo je da je prosečna penzija u Srbiji 2012. godine iznosila 204 evra, a da će u januaru sledeće godine prosečno penzionersko primanje iznositi 390 evra, te da su u prvih šest meseci ove godine penzije u Srbiji realno porasle za 6,3 odsto.

"Naša politika se razlikuje od onih koji misle da je davanje građanima rasipanje”, istakao je ministar. Dotakao se i dobijanja organizacije EXPO 2027. i ocenio da je to ogromna vest za sve nas.

"Te 2012. godine smo bili na ivici bankrota, a 2027. bićemo centar sveta. To je prilika da sredimo našu infastrukturu, turističke potencijale zemlje i da pokažemo da smo dominantna ekonomija u regionu”, rekao je Mali. Dodao je da će Srbija ako iskoristi sve potencijale ove izložbe biti pobednik reformi koje sprovodi godinama.

Članovi odbora su takođe predložili parlamentu da u načelu prihvati Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o zajmu između KfW, Frankfurt na Majni i Republike Srbije koju zastupa Vlada Srbije delujući preko i putem Ministarstva finansija za Zajam za politike - "Reforma sektora energetike i životne sredine u Republici Srbiji“, koji je podnela Vlada Srbije.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

Odbor za finansijerebalans budžetaakcize
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva