:

:

TV Most

clock

Decembar 28, 2021   17:25

0

92

Odbor za poljoprivredu podržao Sporazum iz Otvorenog Balkana

Odbor za poljprivredu,. šumarstvo i vodoprivredu potvrdio je danas predlog Zakona o saradnji u veterinarskoj, fitosanitarnoj i oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinje na zapadnom Balkanu, koji je podnela Vlada, a kojim će posle usvajanja u Skupštini biti ratifikovan nedavno u Tirani postignut Sporazum u oblasti razmene poljoprivrednih proizvoda u Tirani lidera Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Jelena Blagojević je obrazlažući predlog rekla da potpisivanje Sporazuma o bezbednosti hrane za građane region znači još veću sigurnost u ispravnost proizvoda koje koriste, a za privredu predstavlja ubrzanje procesa razmene robe, smanjenje troškova i gubitaka koji sada nastaju usled dugog čekanja na graničnim prelazima.

Ona je navela da je Srbija, Severnoj Makedoniji i Albaniji, već dostavila neophodnu dokumentaciju o sertifikatima, procedurama, listama bolesti biljaka i životinja i laboratorijskim analizama i da je usaglašavnje ove dokumentacije sa Severnom Makedonijom i Albanijom pri kraju.

"Kada sve bude završeno, postojaće mogućnost razmene poljoprivrednih proizvoda kao da ne postoje granice, uz maksimalnu sigurnost građana da je hrana bezbedna, a granični prelazi će raditi 24 sata sedam dana u nedelji", rekla je Blagojevićeva.

Ona je naglasila da Srbija ostvaruje značajan spoljnotrgovinski suficit u razmeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda sa dvema zemljama.

"Suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni ima trend rasta i zato je važno da potpisivanjem Sporazuma tu saradnju još više unapredimo, a privrednicima s obe strane granice olakšamo administrativnu proceduru i skratimo vreme čekanja na granicama", rekla je Blagojevićeva.

Iznela je podatke da je Srbija 2020. godine ostvarila suficit u razmeni prehrambenih proizvoda sa Makedonijom od 136 miliona evra, a za 10 meseci ove godine je taj suficit već dostigao 134 miliona evra.

Blagojevićeva je navela da je prošle godine u Albaniju izvezeno hrane u vrednosti od 51 miliona evra, a uvezeno za 21 milion evra, dok je u 10 meseci tekuće godine ta razlika povećana, jer je izvoz bio vredan 58 miliona, a uvoz pao na 19 miliona evra.

Izvor: T a n j u g

Odbor za poljoprivreduOtvoreni Balkan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva