:

:

TV Most

clock

Februar 29, 2024   18:05

0

146

Odbornici Samoopredeljenja verbalno napali Jevtića zbog izjava o napadaču na srpsku decu

Sednicu Skupštine opštine Štrpce obležila je rasprava između predsednika opštine Štrpce Dalibora Jevtića i odbornika Samoopredeljenja kosovskog premijera Aljbina Kurtija oko događaja od 6. januara prošle godine kada su ranjeni Stefan i Miloš Stojanović.

Jevtić je podnoseći godišnji izveštaj o svom radu odbornicima na samom početku izlaganja pomenuo događaj od 6. januara i ranjavanje Stefana i Miloša Stojanovića i još jednom ponovio da je to po njegovom mišljenju bio pokušaj ubistva

"Početak 2023. godine je bio zaista za sve nas težak i to je nešto što je ostavilo trag i obeležilo čitavu 2023. godinu. Događaj koji se desio 06. januara, kada je pucano na Stefana i Miloša Stojanovića je nešto što je itekako uznemirilo sve, posebno usled činjenice da smo u opštini Štrpce u prethodnom periodu izgradili dobre međuljudske odnose i moram da kažem da onaj koji je pucao na Stefana i Miloša nije stanovnik naše opštine, već dolazi iz susedne opštine. Ja ću još jednom izgovoriti ono što je moj lični stav, ne mora da bude stav institucije opštine Štrpce, a to je da je onaj koji je pucao na Stefana i Miloša pokušao da ubije Stefana i Miloša, dakle ja od tog mog stava ne odustajem zato što sam duboko ubeđen da drugačija namera nije postojala”, kazao je Jevtić. 

Nakon njegovog izlaganja došlo je do zučne rasprave između predsednika opštine i odbornika Samoopredeljenja u Skupštini opštine Štrpce Špejtima Arifija i Albine Azizi.

„Pomenuli ste ranjavanje dvojice mladića, i ja sam rekao da sam osudio i Vlada Kosova je osudila to, to je slučaj koji je na sudu i zašto to uvek politizujete”, upitao je Arifi.

“Način na koji ste rekli da je to pokušaj ubistva nije u redu. Možda je to vaše mišljenje i to možda nikad neće da se promeni. Uloga koju vi imate u društvu je mnogo velika, onda je mnogo važno da ne osuđujemo i ne dajemo informacije građanima dok se ne završi istraga. Slušala sam izjavu optuženog koji kaže da je to bilo u samoodbrani i često sam čula da ti strah poremeti um. Da bi bio član vojske Kosova treba proći mnogo testova i mora se biti odgovorna osoba i ne znam zašto bi deca bila cilj ovog delovanja“, kazala je Azizi.

Jevtić je u odgovoru odbornicima Samoopredeljenja kazao da slučaj ranjavanja srpskih dečaka nije politizacija već pitanje života.

"To nije politizacija, za vas možda jeste, za mene nije, to je za mene pitanje života. Kakve to veze ima sa politikom osim ako nije to što se dogodilo delo nečijeg plana i programa u političkom smislu. Onda ste nas vi upoznali sa još jednom činjenicom koju nismo znali, i nas i građane opštine Štrpce. Kažete da je onaj koji je pucao to učinio u samoodbrani, pa i lopov kada ga uhvate u krađi kaže da je to uradio zato što je gladan, i zar zaista mislite da onaj koji se brani neće reći sve ono što će mu pomoći da mu kazna koja mu sledi bude što manja“, upitao je Jevtić.

Na današnjoj skupštini govorilo se i o uredbi Centralne banke Kosova o zabrani upotrebe dinara.

Odbornik Samoopredeljenja Špejtim Arifi rekao je da je dinar po Ustavu i zakonima Kosova ilegalna valuta, dok je Jevtić istakao da je to jedino stav Prištine i aktuelne vlasti.

 “Da je tako kao što mislite, ne bi od Vašingtona do Berlina svi jasno rekli da su protiv onoga što Priština radi po pitanju dinara. Nisu stvari tako proste kao što vi hoćete da ih predstavite. Nije Ustav Kosova švedski sto pa da pokupite samo ono što vam odgovara. Šta je sa Visokim Dečanima? Jel to Ustav Kosova? Šta je sa pravom zastupljenosti nevećinskih zajednica u institucijama za 10 procenata, šta je sa jezikom, šta je pravom na povratak, pravo na imovinu... Jel to Ustav Kosova? Pa i sada ovo od čega ljudi preživljavaju, a neko im oduzima, jel i to kaže Ustav Kosova da neko treba da im oduzme pravo na život? Da oni koji danima čekaju ispred pošte da podignu svoje plate, penzije i socijalna davanja su vaše komšije, to su građani opštine Štrpce. Zamislite vi da u kući imate socijalnu pomoć od koje živite i koju ne možete da podignete jedan, drugi, treći mesec... Šta ćete vi da radite?" upitao je Jevtić, na šta je odbornik Špejtim Arifi dobacio "Vi imate dva, i od Kosova".

Jevtić je dodao da to što je odbornik izgovorio suštinski opisuje odnos režima i Samoopredeljenja prema jednom narodu.

Izvor: Kosovo online; Foto: Kosovo online

KiMŠtrpceJevtić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva