:

:

TV Most

clock

Decembar 08, 2023   17:15

0

85

Odloženo glasanje u Savetu bezbednosti UN o prekidu vatre u Gazi

Glasanje Saveta bezbednosti UN o zahtevu za humanitarnim prekidom vatre u ratu između Izraela i Hamasa, odloženo je danas na nekoliko sati, zbog planiranog sastanka arapskih ministara i američkog državnog sekretara Entonija Blinkena.

Veće od 15 članova trebalo je da glasa o kratkom nacrtu rezolucije, ali je glasanje odloženo na zahtev Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji su predložili tekst uz podršku arapskih država i država Organizacije islamske saradnje, prenosi Rojters.

Za usvajanje rezolucije potrebno je najmanje devet glasova, i to bez veta pet stalnih članica - Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Kine, Francuske ili Velike Britanije. 

SAD su saopštile da u ovom trenutku ne podržavaju bilo kakvu dalju akciju Saveta bezbednosti. 

Savet bi trebalo da glasa u 17:30 po lokalnom vremenu (23:30 po srednjoevropskom), neposredno nakon što se Blinken sastane u Vašingtonu sa šefovima diplomatija Egipta, Jordana, Katara, Saudijske Arabije, Palestinske uprave i Turske.

Sjedinjene Američke Države i Izrael protive se primirju u ratu u palestinskoj enklavi Gazi jer smatraju da bi to samo koristilo islamističkoj militantnoj grupi Hamas. 

Vašington umesto toga podržava pauze u borbama za zaštitu civila i omogućavanje oslobađanja talaca koje je Hamas zauzeo u napadu na Izrael 7. oktobra. 

Arapske države ponovo su insistirale na prekidu vatre nakon što je generalni sekretar UN Antonio Gutereš u sredu zvanično upozorio Savet bezbednosti UN da rat u Pojasu Gaze "može da pogorša postojeće pretnje međunarodnom miru i bezbednosti".

Gutereš se pozvao na retko korišćeni član 99 osnivačke Povelje UN koja mu omogućava da "skrene pažnju Savetu bezbednosti na bilo koje pitanje koje po njegovom mišljenju može da ugrozi održavanje međunarodnog mira i bezbednosti", preneo je Rojters.

SAD su ponudile značajne amandmane na tekst koji su izradili UAE, uključujući osudu "terorističkih napada Hamasa u Izraelu". 

Nacrt je izmenjen tako da kaže da "i palestinsko i izraelsko civilno stanovništvo moraju biti zaštićeni u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom" i da se "zahteva trenutno i bezuslovno oslobađanje svih talaca".

Izrael tvrdi da je tokom napada Hamasa 7. oktobra ubijeno 1.200 ljudi, a 240 ljudi uzeto je kao taoci.

Ministarstvo zdravlja Gaze saopštilo je da je broj žrtava u toj palestinskoj enklavi dostigao 17.483. Ogromna većina od 2,3 miliona stanovnika Pojasa Gaze proterana je iz svojih domova.

Izvor: T a n j u g

UNGazaIzrael
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva