:

:

TV Most

Foto: RTV Gračanica

clock

Novembar 04, 2021   15:47

0

176

Održana promocija knjige “Iluzija moći” dr Petra Ristanovića

U Domu kulture u Gračanici predstavljena je knjiga “Iluzija moći – srpski kritički intelektualci i komunistički režim ” dr Petra Ristanovića, jednog od naših najznačajnih istoričara novije generacije.

Kako je istaknuto na promociji nove knjige dr Petra Ristovića “Iluzija moći”, autor opovrgava tvrdnju autora knjiga mahom sa zapada, da je srpski nacionalizam uništio Jugoslaviju i da su za to upravo najodgovorniji intelektualci.

Mr Jovan Aleksić na promociji istakao je da dr Petar Ristović u knjizi zaključuje da srpska intelektualna elita, u periodu između brionskog plenuma(1966) i polovine osamdesetih godina, zapravo ima jednu vrstu drugorazredne uloge.

Čitanjem ove monografije, po rečima istoričara mr Nemanje Dimitrijevića, slažemo mozaik o našoj nedavnoj prošlosti.

“Ova monografija pripada političkoj, društvenoj i kulturnoj istoriji Jugoslavije, ali isto i otpora pojedinca, intelektualca, nametnom državnom sistemu  i ideologiji. Sistemu koji teži da pojedinca učauri i kontroliše. Takođe, predstavlja sažetu istoriju kulturne politike komunističke partije Jugoslavije”, rekao je Dimitrijević.

Ovom knjigom, kako je sam autor istakao, cilj mu je bio rasvetljavanje postupaka srpskih intelektualaca u doba komunizma i da o tome da svoje mišljenje.

“Moj cilj je da prikažem i pokušam da utvrdim činjenice. Činjenice su kasnije podložne različitim tumačenjima, ali njih je važno utvrditi. Mi smo u situaciji da o događajima o kojima se mnogo govori, o ljudima koji su stalno tema u javnosti ne znamo utvrđene činjenice. Arhivski dokumenti koji su bili državna tajna su sada svima lako dostupni, jer se Jugoslavija raspala i oni nam sada omogućavaju da utvrdimo činjenični okvir, a kasnije svako može i da ih tumači”, rekao je autor knjige “Iluzija moći”, dr Petar Ristanović.

Značajan deo ove knjige bavi se kosovskim problemom, koji je po autoru iskorišten kao recept i upustvo  za razbijanje bivše Jugoslavije.

Izvor: RTV Gračanica

KiMIluzija moćidr Petar Ristanović
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva