:

:

TV Most

Foto: Gardijan

clock

Jun 01, 2020   16:12

0

197

OEBS zabrinut zbog nasilja nad izveštačima sa protesta u SAD

Predstavnik za slobodu medija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Arlem Dezir danas je izrazio zabrinutost zbog talasa nasilja protiv novinara koji ovih dana izveštavaju sa protesta širom Sjedinjenih Američkih Država.

"Duboko sam zabrinut zbog broja incidenata i napada od strane policije i demonstranata na novinare koji proteklih dana izveštavaju sa protesta u SAD. Mnogi od tih incidenata uključivali su hapšenja i primenu sile od strane policije... kao i nasilne akte koje su počinili demonstranti," istakao je Dezir u saopštenju OEBS-a.

"Pozivam vlasti da pokažu uzdržanost i da obezbede da novinari mogu bezbedno da rade dok izveštavaju o javnim protestima. Uloga slobodne štampe mora biti zaštićena u svakom trenutku i novinari moraju biti u stanju da slobodno izveštavaju, a da pri tom ne budu suočeni sa nasiljem, hapšenjima ili zastrašivanjem", istakao je Dezir.

Citirajući delove jednog specijalnog izveštaja Kancelarije OEBS za slobodu medija, Dezir je naveo da predstavnici zakona imaju ustavnu odgovornost da ne sprečavaju i ne ometaju rad novinara tokom javnih demonstracija, kao i da novinari imaju pravo da od policije očekuju da prema njima postupa na pošten i uzdržan način.

Talas protesta u SAD počeo je 25. maja u Mineapolisu, posle ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda od strane jednog pripadnika policije.

Izvor: T a n j u g

SADprotestiOEBSnovinari
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva