:

:

TV Most

Foto: youtube/printscreen

clock

April 06, 2019   21:50

0

289

Ofanziva na predgrađa Tripolija, provladine snage spremaju vazdušne udare

U blizini Tripolija izbili su novi sukobi između provladinih i pobunjeničkih snaga sa istoka Libije, koje prevodi komandant Kalifa Haftar.

Sukobi između Haftarovih i provladnih snaga vode se u tri predrađa na jugu Tripolija, gde je sedište međunarodno priznate vlade, navodi Bi-Bi-Si, pozivajući se na izveštaje sa terena.

Snage Ujedinjenih nacija u prestonici zemlje su u povišenom stanju pripravnosti.

Međunarodno nepriznata Libijska nacionalna armija (LNA) saopštila je  da je preuzela kontrolu nad aerodromom u predgrađu prestonice Tripolija.

Ahmed Mismari, portparol snaga lojalnih lideru međunarodno nepriznate administracije Kalife Haftara, rekao je i da su pripadnici LNA preuzeli kontrolu nad dva grada u blizini prestonice - Tarhuanom i Azizijom, prenosi Rojters.

Pet pripadnika LNA poginulo je u borbama sa snagama lojalnim premijeru Fajezu Seraju, koga priznaje međunarodna zajednica, naveo je Mismari.

Kako je javio AP, snage premijera Seraja saopštile su da su zarobile 100 vojnika lojalnih Haftaru i da planiraju da izvrše vazdušni udar na njegove položaje.

AP navodi i da je do eskalacije nasilja došlo kada su snage LNA lojalne Haftaru krenule u ofanzivu ka zapadu Libije.

Haftar je svoje snage doveo do Tripolija, koji kontoliše Predsednički savet i vlada nacionalnog jedinstva na čelu sa premijerom Sajedom.

Snage pod kontrolom Sajeda imaju podršku SAD.

Izvor: Танјуг

TripoliofanzivaLibija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva