:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Jun 08, 2022   15:54

0

95

Ohrid: Potpisano više sporazuma i memoranduma

Na samitu regionalne inicijative "Otvoreni Balkan" potpisano je više sporazuma i memoranduma o saradnji tri zemlje članice.

Na samitu Otvoreni Balkan u Ohridu potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, ministarka kulture Severne Makedonije Bisera Kostadinovska-Stojčevska i ministarka kulture Albanije Elve Margariti potpisale su Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti kulture na ZB, u cilju promovisanja kulturne raznolikosti, međukulturnog dijaloga i međusobnog razumevanja.

Ministri kulture Memorandum su potpisali u nameri da se proširi regionalna saradnja, podstakne kulturni razvoj i ulaganje u sektor umetnosti i kulture i zapošljavanja umetnika na ZB.

Imajći u vidu značaj mobilnosti umetnika kako bi se obezbedio kulturni napredak i prosperitet, a sa namerom da se proširi postojećaa saradnja između zemalja u oblasti umetnosti i kulture, potpisivanjem Memoranduma iskazana je spremnost za otvorenom saradnjom sa ostalim zapadno-balkanskim učesnicima i njihovim uključivanjem u ovaj Memorandum u cilju promovisanja produktivne saradnje u oblasti kulture u regionu.

Svrha ovog Memoranduma je stvaranje uslova za olakšavanje, proširenje i produbljivanje institucionalne saradnje u oblasti kulture, a zemlje potpisnice razmotriti će uspostavljanje Rezidencijalnih programa kako bi umetnicima i profesionalcima obezbedili uslove za produženo vreme boravka, korišćenje prostora i resursa za rad, pojedinačno ili u grupama, u njihovim stručnim oblastima.

Zemlje potpisnice će promovisati regionalnu mobilnost umetnika i stručnjaka, integrisati pot-programe, kao i regionalne politike saradnje u oblasti umetnosti i kulture, osmišljene da podrže, između ostalog, razmenu iskustava, umrežavanje i promociju kulture i umetnosti umetnika ZB na međunarodnom planu.

Memorandum predviđa podsticanje mobilnosti umetnika, a zemlje potpisnice nastojaće da integrišu projekte, platforme ili mreže saradnje između njih i evropskih zemalja i da podstiču međusobnu realizaciju zajedničkih kulturnih programa.

Potpisan sporazum za priznavanje diploma u okviru OB

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Severne Makedonije i Albanije Dimitar Kovačevski i Edi Rama potpisali su danas u Ohridu Sporazum o saradnji na ZB u oblasti međusobnog priznavanja diploma i naučnih ocena izdatih na visokoškolskim ustanovama i drugim ovlašćenim institucijama.

Sporazum je potpisan na samitu Otvoreni Balkan.

Nakon potpisivanja sporazuma lideri OB održaće konferenciju za medije.

Potpisani memorandumi o saradnji u turizmu i poreskih službi

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tajana Matić potpisala je danas na samitu Otvoreni Balkan u Ohridu Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti turizma između naše zemlje, Albanije i Severne Makedonije.

Potpise su stavili i ministarka turizma i životne sredine Albanije Mirela Kumbaro Furki i ministar ekonomije Severne Makedonije Krešnik Bekteši.

Direktorka Poreske uprave Srbije potpisala je Memorandum o razumevanju o saradnji poreskih uprava na Zapadnom Balkanu.

Izvor: T a n j u g

Otvoreni BalkanOhridmemorandumi
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva