:

:

TV Most

clock

Novembar 28, 2021   8:42

0

110

Omikron soj se širi svetom, epidemiolozi u Srbiji traže podizanje mera na viši nivo

Smiruje se epidemijska situacija, poslednjih dana manje je novoobolelih, hospitalizovanih... U kovid sistemu ima slobodnih mesta. Sada zabrinutost izaziva novi soj virusa koji se iz Južne Afrike već proširio i na evropski kontinent.

 

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon upozorava da pojava nove varijante koronavirusa ne sme da se ignoriše. 

Navodeći da je iz ove situacije izlaz vakcinacija čak i ako nema potpuno delovanje, Kon kaže i da sve mere treba da se podignu ne jedan, već dva stepena.

Proizvođači vakcina uvereni su da će moći brzo da prilagode svoje vakcine ako se varijanta pod nazivom omikron proširi.

Novi soj - ranije poznat kao B.1.1.529 - karakterišu neke mutacije koje sugerišu da donosi povećan rizik od ponovne infekcije. 

Dva slučaja omikron soja koronavirusa potvrđena su u Australiji, nakon testiranja putnika koji su u Sidnej stigli iz Južne Afrike.

Svi putnici koji su juće stigli u Sidnej, glavni grad ove australijske države, u subotu uveče su prevezeni u dvonedeljni hotelski karantin.

Velika Britanija, Nemačka i Italija potvrdile su juče slučajeve infekcije omikron sojem koronavirusa, a sve veči broj zemalja uvodi restrikcije za putnike koji dolaze iz neke od visokorizičnih zemalja s juga afričkog kontinenta.

Izrael zatvara granice zbog omikron soja koronavirusa

Izrael je odlučio da zabrani ulazak svim stranim državljanima zbog novog omikron soja koronavirusa i tako postane prva zemlja koja će zatvoriti svoje granice potpuno kako bi sprečila širenje pandemije.

Izraelska vlada će ponovo uvesti i antiterorističku tehnologiju praćenja telefona radi testiranja kontakata da bi suzbila širenje ovog novog soja, prenosi Rojters.

Premijer Naftali Benet je rekao u saopštenju da će zabrana biti na snazi 14 dana.

Do sada je u zemlji potvrđen jedan slučaj novog soja i testira se sedam sumnjivih.

Otkriven prvi slučaj omikron soja koronavirusa u Italiji

U Italiji je identifikovan prvi slučaj zaraze novim sojem koronavirusa, nazvanim omikron, izvestila je agencija Ansa.

Reč je o poslovnom čoveku, Italijanu, koji je doputovao iz Mozambika, već je dva puta vakcinisan i nije pokazivao nikakve simptome zaraze.

Tek se testiranjem pokazalo da je inficiran, asimptomatičan, a zaraženi su i članovi njegove porodice.

Medicinske vlasti su odlučile da preventivno testiraju sve osobe sa kojima je “nulti pacijent” bio u kontaktu.

U međuvremenu, Italija je obustavila letove sa 14 afričkih zemalja da bi smanjila mogućnost širenja novog soja koronavirusa.

Epidemiološka situacija u Italji se pogoršava, juče je zabeleženo 90 preminulih koji su bili zaraženi do sada poznatim varijantama kovida-19.

Od sutra severna pokrajina Friuli Venezija Džulija pooštrava epidemiološke mere, zbog porasta broja zaraženih i hospitalizovanih.

Regija će, prema odluci zdravstvenih vlasti, biti svrstana u takozvanu “žutu zonu”, a to između ostalog znači obavezu nošenja zaštitnih maski i na otvorenom, ograničen broj osoba koje mogu biti u restoranima, barovima i prodavnicama, pojačane kontrole u gradskom prevozu i na ulazu u javne ustanove.

Izvor: RTS

koronavirusomikron sojPredrag Kon
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva