:

:

TV Most

Foto: RTV KiM

clock

Septembar 10, 2021   17:35

0

196

Opština Gračanica i JKP "Ekologija" počeli sa čišćenjem rečnih korita i kanala

Kako bi sprečili ponovno izlivanje reka i kišnih kanala, radnici JKP "Ekologija" u saradnji sa Opštinom Gračanica, počeli su sa pročišćavanjem rečnih korita i kanala u selima koja su bila pogođena poplavama tokom januara. Radovi su danas započeti u selima Suvi Do i Skulanevo.

Kako bi pomogli i sprečili da se usled obilnih kiša tokom predstojeće jeseni, ne dogodi slična situacija sa poplavama, predstavnici JKP "Ekologija" i Opština Gračanica započeli su radove na uređenju rečnih korita i kišnih kanala.

Meštanima Suvog Dola i Skulaneva veći problem od divljih deponija predstavljaju neočišćeni kišni kanali, zbog čega su pojedina domaćinstva bila poplavljena tokom obilnih kišnih padavina, kazao je direktor JKP "Ekologija", Dejan Dimitrijević.

"Nakon razgovara sa meštanima shvatili smo da njihov problem nisu deponije već zatrpani kanali, koji godinama nisu čišćeni i zbog čega su  doprineli da ovo naselje (Suvi Do) bude delom i poplavljeno. Dogovorili smo se sa meštanima da sa svojim resursima i kapacitetima probamo da očistimo glavni kanal, između Suvog Dola i Novog Naselja", kazao je Dimitrijević.

On napominje da je Skulanevo veliko mesto, ali da će se uložiti napore da otvore kanale prema Sitnici, kako ne bi došlo do sličnih situacija.

"Ovo je dobra volja ljudi iz "Ekolgije", potrudićemo se da oko nedelju dana budemo u ovom selu, i mašinskim putem odradimo što više kanala. Znamo gde su bili najveći problemi tokom poplava, pa ako ima potrebe pročistićemo kanale i u Gušterici, Lapljem Selu, pre jeseni i kiša", poručio je Dimitrijević.

Predstavnik sela Suvog Dola Zoran Ilić zadovoljan je dosadašnjim radom JKP "Ekologija". On očekuje da nakon završenih radova neće doći do ponovnih poplava.

"Zahvaljujem se Opštini i JKP "Ekologija" koji su nam izašli u susret, jer ovde je zemlja smonica i ne može da se radi kada padne veća količina kiše. Do sada smo zadovoljni radovima izvedenim radovima", rekao je Zoran Ilić.

Prokopavanje kanala je najbolje rešenje za oticanje vode, smatra meštanin Suvog Dola Milan Nikolić.

"Moj komšija je bio poplavljen, zato što sva voda dolazi upravo u ovaj kanal u centru sela i u šahtu. Kanal koji su sada prokopali je tada bio začepljen, a sada bi ovo trebalo da znači jer je voda puštena do kraja livada tako da će voda oticati. U Suvom Dolu je svaki plac izravnjan, a svi kanali su začepljeni, to je osnovni problem", objašnjava meštanin Suvog Dola, Milan Nikolić.

Direktor Odeljenja javnih službi u Opštini Gračanica Vladica Trajković istakao je da je u Gušterici očišćeno rečno korito i kanali koji su se tokom kišnih padavina izlivali.

"Kao što smo i obećali nakon poplava, Opština Gračanica u skladu sa budžetom i mogućnostima radi na otklanjanju problema u svim naseljima, kao i da je tamo gde je bilo potrebe intervenisano mehanizacijom. Čistili smo rečno korito i prokopavali kišne kanale u Gušterici, a danas smo na teritorji Suvog Dola. Nastavićemo radove i u Skulanevu, i na reci Sitnici", ističe Trajković.

Meštani opštine Gračanica, čija su domaćinstva tokom januarskih poplava bila zahvaćena, upućivali su apel za prokopavanje rečnih korita i kanala kako bi se sanirala potencijalna šteta. Ostaje da u narednom periodu vidimo produktivnost trenutnog rada.

Izvor: RTV KiM

KiMGračanicaJKP "Ekologija"rečna korita
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva