:

:

TV Most

clock

Oktobar 30, 2019   20:32

0

187

Orban: Mađarska zainteresovana za što bolju saradnju Rusije i zapadnih zemalja

Mađarska se zalaže za što bolje odnose sa Rusijom, ali i još uspešniju saradnju zvanične Moskve za zapadnim zemljama – izjavio je večeras u Budimpešti mađarski premijer Viktor Orban nakon višečasovnog susreta sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i njegovim najbližim saradnicima.

„Postala je ustaljena praksa da se dve delegaciju sastanu bar jednom godišnje na najvišem nivou, u želji da stalno unapređujemo privredne i političke odnose. Nakon uvođenja sankcija Evropske unije, prošla godina je bila prva uspešnija od prethodne i trgovinska razmena je dostigla oko 6,5 milijardi dolara“, dodao je Orban na zajedničkoj konferenciji za novinare u novoj vladinoj rezidenciji na Budimskoj tvrđavi.

Prema njegovim rečima Mađarska je u toj razmeni u velikom deficitu, pre svega zbog uvoza nafte i gasa, a debalans se može smanjiri otvaranjem mađarskih fabrika u Rusiji i većim izvozom.

Orban je u tom kontekstu istakao da Mađarska, kao i sve druge države, želi da bude što nezavisnija i na polju energetike, što znači da može da kupuje naftu i gas iz više izvora i preko različitih teritorija. U tom kontekstu je istakao i značaj „Turskog toka“, koji će preko Turske, Bugarske i Srbije stići i do Mađarske.

„Zainteresovani smo da on što pre bude u funkciji, kako bi i Srbija bila manje zavisna od jedinog gasovoda, koji sada dolazi iz Mađarske. Znamo da će naši prihodi od tranzita tada biti nešto smanjeni, ali ono što želimo nama, želimo i južnom susedu“, rekao je Orban.

Putin je potvrdio da izgradnja „Turskog toka“ teče po planu i pozdravio odluku danske vlade da dozvoli polaganje cevi „Severnog toka 2“ u teritorijalnim vodama te baltičke države.

Dve delegacije su razmenile mišljenja i o klimatskim promenama, situaciji u Siriji, prilikama u Ukrajini, migrantskoj krizi i drugim pitanjima. Nadležni ministri su potpisali niz sporazuma o investicijama i saradnji u farmaceutskoj industriji, zadravstvu, istraživanju svemira, kulturi i sportu.

Posebno je bilo reči o zaštiti hrišćana u ugroženim područjima na Bliskom i Srednjem istoku, s tim što je ruski predsednik ukazao da Kremlj pomaže ne samo hriščanima, več i miroljubivim muslimanima u obnovi džamija, škola, bolnica, čitavih naselja. To isto – sem vojnog prisustva – u skladu sa svojim mogućnostima čini i Mađarska, vodeći se načela da je bolje rešavati probleme tamo gde su nastali, nego ih uvoziti u svoju zemlju.

Ustaljena praksa je bila da Putin dolazi u goste u februaru, a Orban uzvraća posetu u septembru, ali je ovog puta poziv ruskom lideru odložen zbog kampanje uoči majskih izbora za poslanike Evropskog parlamenta.

Pomeranje datuma, međutim, nije uticalo da veoma dobre bilateralne odnose Mađarske i Rusije, uprkos sankcijama Evropske unije i kontramerama Kremlja.

Pored nezaobilaznih tema, dugoročnog gasnog sporazuma i pripremi za izgradnju nova dva reaktora u atomskoj centrali "Pakš", dvojica lidera i njihovi saradnici će potpisati više sporazuma o klimatskim promenama, zajedničkom istraživanju svemira, zaštiti hrišćana u militantnom islamskom okruženju, zatim na polju kulture, sporta i farmaceutske industrije.

Mađarski ministar spoljne trgovine i diplomatije Peter Sijarto je, nakon jučerašnjeg razgovora sa ruskim ministrom zdravlja Veronikom Skvorcovom, izjavio da su privredni odnosi Mađarske i Rusije transparentni i da su u obostranom interesu.

Prema njegovim rečima veze Evropske unije i Rusije su samo pred javnošću pune spornih momenata, a da se iza kulisa odvijaju sasvim normalno, štaviše neprekidno se proširuju.

Sijarto je u tom kontekstu na konferenciji za novinare naveo da je za većinu članica EU Rusija spada među 10 najvećih spoljnotrgovinskih parnera, a kao primer izneo je podatak da je od 2017. godine robna razmena Rusije sa Holandijom povećana za 23, sa Francuskom za 40, a sa Nemačkom čak za 56 procenata.

U ruskoj delegaciji se nalaze ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, kao i veliki broj drugih visokih državnih funkcionera i istaknutih privrednika.

Izvor: Танјуг

PutinOrban
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva