:

:

TV Most

clock

Novembar 07, 2022   16:53

0

144

Osmani još nije prihvatila ostavke predsednika opština sa Severa KiM

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani još nije prihvatila ostavke predsednika opština na severu Kosova i Metohije, saopštio je njen portparol Bekim Kupina.

Kupina je za prištinski Telegrafi naveo da predsednica preduzima neophodne radnje, uključujući raspisivanje izbora, nakon što dobije obaveštenje Ministarstva administracije lokalne samouprave o ostavci predsednika opština, ali tvrdi da Osmani za sada takvo obaveštenje nije dobila.

"Važeći zakoni i praksa jasno definišu proceduru raspisivanja vanrednih izbora u slučajevima kada načelnici opština podnesu ostavke na funkciju", naveo je Kupina.

Portparol Centralne izborne komisije (CIK) Valjmir Eljezi rekao je da će se CIK baviti organizacijom izbora tek nakon što ih Osmani raspiše.

Konjufca: Posle ostavke srpskih poslanika neće doći do izbora

Na današnjoj sednici Predsedništva kosovske skupštine pokrenuto je pitanje šta za Prištinu znači ostavka srpskih poslanika.

Predsednik parlamenta u Prištini Gljauk Konjufca rekao je da će poslanici biti zamenjeni i da je postupak za njihovu zamenu u toku, prenosi Koha.

On je posle sednice Predsedništva rekao i da će se obratiti predsednici Vljosi Osmani, da bi se od CIK-a tražili da predloži nove kandidate.

Konjufca smatra i da na Kosovu neće doći do izbora, ako je to, kako kaže, bila namera predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Ako je to bila namera Srbije i Vučića da izazovu izbore ili destabilizaciju na Kosovu, onda mislim da to ne samo da nije moguće, već verujem da je čitav politički spektar jedinstven na Kosovu da je to nedopustivo", rekao je Konjufca.

Prema njegovim rečima, ostavka poslanika Srpske liste, proceduralno i pravno, ne razlikuje se od procedure kada poslanik podnese ostavku i smatra da nije došlo do ugrožavanja ustavnog poretka.

Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova (AAK) Besnik Tahiri ocenio je, međutim, da će se nakon vraćanja mandata poslanika Srpske liste stvoriti ustavni vakuum.

On je u saopštenju posle sednice Predsedništva parlamenta ocenio da bi rešenje mogli da budu opšti izbori.

Tahiri smatra da će popunjavanje mandata posle ostavke poslanika Srpske liste biti veliki problem pošto drugi ljudi koji su na listi neće prihvatiti mandate.

"Doći ćemo u situaciju da Skupština neće imati 120 poslanika, imaćemo ustavni vakuum... Ono što vidimo jeste da je to pitanje veoma komplikovano i da bi možda izbori bili rešenje", naveo je Tahiri.

Izvor: T a n j u g

KiMOsmaniostavkekosovske institucijeKonjufca
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva