:

:

TV Most

clock

Maj 02, 2023   16:24

0

107

Osmani: Kosovo da ima svoj predlog statuta ZSO

Kosovska predsednica, Vjosa Osmani, izjavila je da Kosovo mora da ima svoj nacrt statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) koji je po njenim rečima, usklađen sa Ustavom Kosova, odlukom Ustavnog suda iz 2015. godine i stavom SAD o ZSO.

Osmani je ocenila da Kosovo „ne sme da dozvoli“ da nacrt Upravljačkog tima za ZSO postane osnova za pregovore sa Beogradom, jer se, po njenim rečima, radi o „Vučićevom“ nacrtu.

„Očekujem da će Republika Kosovo imati svoj nacrt koji je u potpunosti u skladu sa Ustavom, odlukom Ustavnog suda iz 2015. godine i sa pisanim stavom SAD. Moramo da obezbedimo da to ne utiče na teritorijalni integritet države“, rekla je Osmani.

Dodala je da je pitanje nasilno nestalih prva tačka dnevnog reda današnjeg sastanka kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Briselu.

„To je važan korak u dijalogu koji će naterati Srbiju da otvori arhive u kojima se nalaze svedočenja o nestanku više od 1.600 osoba tokom poslednjeg rata na Kosovu“, rekla je Osmani.

Izvor: Radio Kontakt Plus/Beta/N1

KiMZSOOsmani
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva