:

:

TV Most

Foto: OSCE

clock

Jun 07, 2023   8:35

0

59

Osmani: Moj predlog za deeskalaciju situacije predat Beogradu i Prištini

Predsedavajući OEBS-a i ministar spoljnih poslova Severne Makedonija Bujar Osmani izjavio je da je njegov predlog za deeskalaciju i normalizaciju situacije na KiM predat misijama u Beogradu i Prištini.

On je istakao da plan u devet tačaka nije plan OEBS-a, jer ta međunarodna organizacija odluke donosi konsenzusom, nego Republike Severne Makedonije i njega, kao predsedavajućeg OEBS-a.

"Moja uloga kao predsedavajućeg OEBS-a je da ponudim rešenje za deeskalaciju. OEBS je u suštini platforma za dijalog, komunikaciju. Imamo dve velike operacije, jednu u Prištinu i drugu u Beogradu", rekao je Osmani u intervjuu za makedonsku televiziju "Telma", prenosi Radio Slobodna Evropa.

Dodao je da je njegov predlog jedan od komplementarnih pokušaja sa drugim međunarodnim organizacijama i telima da se deeskalira i normalizuje situacija i da se strane "vrate dijalogu koji je postignut u Ohridu".

"Tako da mi imamo dodatnu obavezu, ne samo kao predsedavajući OEBS-a, nego i kao zemlja u kojoj je postignut taj dogovor. Vidite da su predložene mere slične merama koje nude ostale međunarodne organizacije. Znači da je međunarodna zajednica unisona u zahtevu za vraćanje strana dijalogu i implementaciji obaveza iz bazičnog sporazuma i aneksa, odnosno Ohridskog dogovora", rekao je on.

Osmani je 3. juna objavio predlog plana u devet tačaka za deeskalaciju i normalizaciju situacije na severu Kosova i Metohije u kojem se, između ostalog, traži da gradonačelnici na severu KiM podnesu ostavke na leto 2023. godine i raspisivanje vanrednih lokalnih izbora ove godine, ali i povlačenje pripadnika specijalne kosovske policije i istovremeno smanjenje borbene gotovosti Vojske Srbije.

Izvor: T a n j u g

Bujar OsmaniOEBSKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva