:

:

TV Most

clock

Avgust 30, 2023   10:10

0

96

Osnivačka skupština Udruženja “Kolo srpskih sestara” održana u Gračanici

Odbor Kola srpskih sestara osnovan je juče i formalno u Gračanici. Podršku im je svojim prisustvom pružila predsednica opštine Gračanica prof. dr Ljiljana Šubarić.

Ideja da se u Gračanici formira Udruženje Kola srpskih sestara potekla je od Radmile Todić Vulićević istaknute humanistkinje i pisca. Svoju ideju ostvarila je uz podršku Kola srpskih sestara iz Niša a juče je u Gračanici na Veliku Gospojinu postojanje Udruženja i ozvaničeno.

Danas je održana osnivačka skupština a za predsednicu je izabrana gospođa Mara Popović dok će posao sekretara udruženja u narednom periodu obavljati Zorana Lazić.

Tehničku pomoć u organizaciji pružila im je Brankica Kostić direktorica Narodne biblioteke u Gračanici gde je održana osnivačka skupština.

„Biti članica Kola srpskih sestara ne može svako. To je čast i privilegija. Žene koje su utle put tom imenu su dale sve od sebe i sve su one nosile ne samo svoj već i karakter svojih porodica. Čuvajmo kroz svoja dela svoje ime i prezime“, kazala je Brankica Kostić.

Predsednica opštine Gračanica prof. dr Ljiljana Šubarić pozdravila je sve prisutne buduće članice kao i gošće iz Niša i najavila da je opština Gračanica otvorena za svaku vrstu saradnje.

„Stojim vam na raspolaganju i tu sam za sve ono što možemo da podržimo kako bi ova organizacija uspela u Gračanici i nema razloga da bude drugačije kad na čelu organizacije imamo gospođu Maru Popović koju izuzetno cenim. Zahvaljujem se ženama iz Grada Niša na poverenju i verujem da će se u Kolo priključiti mnoge žene iz naše opštine i da ćemo i uz blagoslov naše eparhije i vladike raško prizrenskog Teodosija uspeti da širimo dobra dela“, kazala je predsednica Šubarić.

Predsednica Udružanja Kola srpskih sestara iz Niša Ljiljana Stojanović pozvala je sve na naporan humanitarni rad kako bi kroz dobročinstvo i pružanje ruke kome je potrebna dobili ljubav koja je smisao života.

„Mi sestre po Kolu molimo se Gospodu Bogu i našoj presvetoj Bogorodici da nam podari mudrost i strpljenje i da snagu da nastavimo misiju čuvara naše tradicije i humanosti sa ovakvom snagom ljubavi koja traje 120 godina jer je na jučerašnji dan 1903. god osnovano Kolo srpskih sestara Srbije na Kolarcu. Narodi koji imaju takvo mesto kao što je Gračanica uvek će zanti i ko su i odakle su i šta god da se sa njima zbiva iz te semenke će se uvek obnoviti. Hvala vam što ostajete i opstajete ovde i eto došao je i taj dan da sve ono što ste i do sada radile nekako oblikujemo i ustrojimo u Kolo srpskih sestara. Kada kroz istoriju čitaju generacije znaće da je u Gračanici Kolo srpskih sestara osnovano na Veliku Gospojinu 2023. godine“, kazala je Stojanović i pozvala žene humanistkinje da se uključe u rad organizacije.

Kolo srpskih sestara se osim humanitarnim bavi imnogim drugim aktivnostima kao što je očuvanje srpskog pisma i jezika, tradicije, običaja, sećanje na znamenite ljude i događaje i zadužbinarstvom.

Izvor: RTV Gračanica/Opština Gračanica; Foto: Opština Gračanica

KiMGračanicaKolo srpskih sestara
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva