:

:

TV Most

clock

Jun 20, 2020   10:05

0

424

Otac Gojko Perović: Ne treba mi država u kojoj ne mogu da se pomolim

Ne treba mi država gde ne mogu na miru Bogu da se pomolim, pa da je po sto puta i srpska i crnogorska, rekao je otac Gojko Perović, rektor Cetinjske bogoslovije i poručio da se „svaka vlast menja, a da su samo Bog i svetinje večni“.

 

„Ne valja nam ništa ako se unese smutnja među braćom, ni crkvena porta ni crkva ni ikona ni krst... Ništa nam ne valja, ako brat mrzi brata“, kazao je otac Gojko na predavanju u Kolašinu koje je organizovao Crkveni odbor crkve svetog Dimitrija.

„Menja se svaka vlast, a večan je samo Bog. Kažu „Da je večna Crna Gora“, kažu „Da je večna Srbija“... Ono što je večno su ove svetinje. Samo svetinje ostaju. Za mene je svetinja i džamija u koju ne idem da se klanjam. Ta tuđa vera mi je svetinja, koju ne bih natrunio ničim, ali moju branim“, rekao je on.

„Kako mogu da kažu da će se zavaditi Srbi i Crnogorci, kada je to ne umem ni da odvojim. Da mi neko sva blaga sveta nudi, pa da kaže hajde odvoji u sebi Srbina od Crnogorca, ja bih rekao hvala ti, ja to ne znam“. To je kod mene sve spojeno. Ima ljudi kod koga se odvojilo i ja kažem neka je odvojeno i možemo živeti jedni pored drugih. U crkvu nećemo ići zbog toga što je neko Srbin, a neko Crnogorac. U crkvu idemo zbog toga kako verujemo u Boga“, kazao je otac Gojko.

On je kazao da mere koje su donete u cilju borbe protiv virusa korona nemaju nikakvog utemeljenja u zakonu“, i podsetio da postoji zakon o zaštiti stanovništva u vreme epidemija u kojem se kaže da su u vreme epidemija zabranjena javna okupljanja“.

„Ako nema epidemije, dozvoljena su javna okupljanja. Zadnje što su propisali da može na ulice samo 200 ljudi, to nema nigde...Ta naredba, to je podzakonski akt, a ne može podzakonski akt biti stariji od zakona, koji kaže ili ima javnog okupljanja ili nema... Do sada smo pričali poštovaćemo sve mere. Ako se vrati ovo zlo, poštovaćemo mere koje su u skladu sa Ustavom i zakonima ove zemlje. Ne mogu se propisivati mere da se „s Marsa vidi“ kako to nisu mere protiv virusa, nego mera protiv božjeg naroda da izađe na molitvu“, kazao je rektor Cetinjske bogoslovije.

Perović je zato poručio da „neće poštovati one mere koje su napisane tako da ih niko živ ne razume i koje unose zabunu i nevolju među ljude“.

Komentarišući to što je policija zabranila litiju, koja je planirana u nedelju u Kolašinu, on je savetovao da se Kolašinci okupe u „crkovni sjen“.

„Kad se tu okupimo, to prema zakonima ove zemlje nije javno okupljanje već verski obred. Ako dođe policajac da pita, reći ćemo da se molimo Bogu i za to postoji crkovni sjen, kojem su na kapiji krst, a ko tu uđe u crkveni sjen tu je molitva... Ko je taj koji će da odvoji 199. od 201. Neka se time bavi policija... Evo ja sam prvi 201, svi smo 201.“, poručio je Perović.

Izvor: Sputnjik

Gojko PerovićCrna GoraSPClitije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva