:

:

TV Most

clock

Decembar 04, 2023   23:05

0

121

Otvoren 12. GRAFEST

Filmom Darka Lungulova "JU grupa - trenutak sna", u Domu kulture Gračanica otvoren je 12. Međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi Grafest, pod sloganom „Muzika života“.

„ Izuzetno mi je drago što moj film otvara ovogodišnji Grafest i što će se gledati na velikom platnu. Film je muzički i govori o porodici i zemlji koja više ne postoji“.

Selektor revijalnog dela programa Žarko Milenković kaže da filmovi koji će biti prikazani u revijalnom delu programa ovogodišnjeg festivala GRAFEST govore o međusobnoj isprepletenosti umetnosti i života.

„Tako film Darka Lungulova ‘JU grupa – trenutak sna’, koji prati život i rad jedne porodice, muzičke grupe, ali i jednu epohu jugoslovenskog zlatnog doba umetnosti, progovara o tome da život može biti muzika, uvek i u svakom segmentu, čak i onda kada nikome do muzike nije stalo. Muzika je ta koja spaja socijalne i estetske kategorije, prevladava nesporazume i briše međugeneracijske razlike. Muzika čini most između onog što označava vrednosno i onog ideološkog, gotovo identitetskog određenja života“, istakao je Milenković.

Na konkurs za takmičarski deo programa prijavilo se ukupno 36 autora i ostvarenja, mahom televizijskih formi, dok je selekciju prošlo njih 17 i oni će biti prikazani u tri bloka tokom tri festivalska dana.Selektorka takmičarskog programa festivala Nevena Matović kaže da je većina odabranih filmova nastala je ove ili u poslednje tri godine.

„Ovaj Dom kulture je uspeo da obezbedi ovu dvocifrenu brojku kada je u pitanju Grafest.Svake godine je selekcija drugačija i ja koja ne znam o životu ovde ja se upoznajem kroz ove filmove i svi bi prošli koji su se prijavili, ali moramo poštovati pravila izdvojiti i selektovati određeni broj.  Obratila sam najviše pažnju obratila na godinu proizvodnje i to uglavnom je godina 2023. Naziv ovogodišnjem tekstu dala sam Čuvari, a selektor Žarko Milenković dao je „Muzika života“ tako da bih objedinila i dala bih „Muzika čuvara života“", rekla je Matović.

Posetioci će na festivalu, u okviru revijalnog programa, moći da pogledaju tri filma, JU Grupa „Trenutak sna“ Darka Lungulova, „Girl gang“ Suzane Regine Meures i „Treći“ Karima Kasema, saopštili su iz Doma kulture „Gračanica“.

Festival organizuje Dom kulture Gračanica uz podršku Ministarstva za kulturu i Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije.

Pobednike će odlučiti žiri u sastavu: Ivana Vanovac, Đorđe Jevtić i Igor Stanojević.

Izvor: RTV Gračanica; Foto: RTV Gračanica

KiMGračanicaGRAFEST
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva