:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Avgust 23, 2023   23:02

0

314

Otvorena kulturna manifestacija 'Sokolica 2023'

Međunarodna kulturna manifestacija „Sokolica 2023“, dvadeset sedma po redu, večeras je svečano otvorena u sklopu banjskog kompleksa „Rajska banja“. Ova kulturna manifestacija tradicionalno okuplja umetnike i zaljubljenike u umetnost iz svih zemalja regiona.

Centralni događaj otvaranja je posvećen izložbi slika „Fragmenti identiteta“, autora Ivana Galjka, akademskog slikara iz Zubinog Potoka, Ibarskog Kolašina. Galjak je svojom zbirkom slika istraživao temu identiteta kroz različite fragmente i slojeve, stvarajući duboku refleksiju o tom važnom konceptu.

"Veoma sam srećan što mi je pripala čast da otvorim prvu samostalnu izložbu baš na ovoj koloniji "Sokolica", na kojoj sam učesnik već 4-5 godina. Čast mi je da predstavim svoje radove", rekao je za TV Most Galjak.

Pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Milena Parlić je istakla da joj je čast i zadovoljstvo da prisustvuje otvaranju 27. međunarodne kulturne manifestacije "Sokolica 2023".

"Ova manifestacija će narednih dana pisanom rečju i četkicom prenositi misao i lepotu naše južne srpske pokrajine. Takođe je čast i zadovoljstvo pozdraviti naše poznate i priznate likovne umetnike, pesnike i pisce, kako iz centralne Srbije, Crne Gore, tako i iz Republike Srpske i Hrvatske. Srpski narod je kroz istoriju stradao, ali i stvarao. Najlepše pesme, poezija, najlepša umetnost je nastala iz stradanja, tako da se radujem što će ovi divni ljudi biti se  u prilici da sadašnji trenutak svojim očima zabeleže, emocijom protkano ovo sadašnje vreme, breme našeg naroda koji nosi i sačuvati u vremenu i ostaviti za neko trajno svedočanstvo nekim novim budućim generacijama", navela je Parlić. 

Ona je dodala da je večeras ovde da sve goste pozdravi u ime direktora Kancelarije za KiM i svojih kolega s jednom jasnom porukom da će Vlada Republike Srbije i Kancelarija za KiM, Ministarstvo kulture nastaviti da podržavaju ovakve i slične aktivnosti i da će biti spona i most očuvanja, ali i novih stvaranja koji proizilaze iz viševekovnih iskonskih svetinja koje postoje na ovim  prostorima.

Pesnik iz Kosovske Mitrovice, Milan Mihajlović, stalni učesnik manifestacije "Sokolica" se osvrnuo na sami početak manifestacije, daleku 1997. godinu, kada su nastali pesnički susreti sa 67 učesnika, koje su nazvali "Pesnički maraton". On je istakao da je nazivu kumovao, kao i celoj manifestaciji "Sokolica" pokojni Časlav Milisavljević.

"Već smo sledeće godine imali pesnički maraton sa skoro 90 učesnika. Onda se pojavio večiti dečko, sada već usnuli, Mirko Žarić, koji je čitao pesme bez prestanka i govorio kako je to pesnički maraton i može da traje do jutra. Tako su ti pesnički susreti poprimili drugi naziv Gospojinski susreti pesnika sa oko 20 učesnika. Tako ćemo i ove godine uoči Gospojine ugostiti dvadesetak pesnika sa KiM, centralne Srbije,Crne Gore i Republike Srpske. Dodelićemo tradicionalno "Pesničko uspenije", ali i posthumno pesničku povelju našem pesniku Nemanji Radovanoviću, koji nije dočekao da izda svoju prvu knjigu", rekao je Mihajlović.

On se zahvalio Opštini Zvečan, Kancelariji za KiM, kao i KUD-u Zvečan koji pomažu u realizaciji Gospojinskih susreta pesnika.

Predsednica KUD-a Zvečan je rekla da su radosni jer u ovako teškim okolnostima uspeli da organizuju ovu međunarodnu kulturnu manifestaciju "Sokolica".

"Obradovala sam se slikarima koji su došli i rekla sam da oni više nisu naši gosti, već su potali neodvojivi deo nas, jer su ovde već nekoliko godina unazad. Oni će narednih dana vredno raditi, slikati.  Svi zainteresovani posetioci mogu ih obilaziti dok oni budu slikali kraj svojih bungalova. Ono što treba posebno naglasiti , a čemu će se najviše obradovati naši mališani, jeste Dečija likovna kolonija, koja će biti održana u bašti Radničkog doma, a uveče ćemo imati omaž rano preminulom pesniku Nemanji Radovanoviću i Velikogospojinsko saborovanje pesnika", rekola je Jelena Nikić za TV Most.

Na manifestaciji  učestvuju akademski slikari i pesnici iz centralne Srbije, sa Kosova i Metohije, Crne Gore, Hrvatske i Republike Srpske, čineći ovu kulturu smotru veoma raznovrsnom i bogatom u umetničkim izražajima.

Međunarodna kulturna manifestacija traje do utorka 29. avgusta. Pokrovitelji manifestacije su Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Opština Zvečan, a organizator događaja KUD „Zvečan“.

Izvor: TV Most

Sokolica 2023
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva