:

:

TV Most

clock

Avgust 28, 2022   19:31

0

120

Otvoreni Dani opštine Gračanica 2022.

“Dani opštine Gračanica 2022” svečano su otvoreni na platou Doma kulture u Gračanici, manifestacijom “Gračaničko prelo”, koja se održava drugi put zaredom. Ova manifestacija objedinila je i četvrti međuopštinski Sajam meda, kao i tradicionalnu manifestaciju “Zlatne ruke Kosovke devojke” u okviru koje su posetioci imali prilike da pogledaju tradicionalne radove domaće radinosti.

Predsednik privremenog organa Grada Prištine Novak Živić naglasio je na otvaranju Sajma meda, u okviru manifestacije Gračaničko prelo da se nada da će Sajam meda iz godine u godinu imati sve više učesnika, kao i da je od posebne važnosti da se i mladi uključe u ove delatnosti.

"U potpunosti razumemo šta znači baviti se pčelarstvom i zato smo, sve ove godine, zahvaljujući kancelariji za Kosovo i Metohiju dobijali značajnu pomoć u vidu opreme. U saradnji sa Kancelarijom za KiM nastavićemo da pružamo podršku i dalje, u skladu sa mogućnostima koje imamo. Posebno mi je drago što vidim da ovaj sajam prerasta u manifestaciju koja postaje jedan od simbola našeg mesta", rekao je Živić.

Po rečima Sandre Đokić, direktorke Turističke organizacije Gračanica, na ovogodišnjoj manifestaciji učestvuje oko 30 izlagača na Prelu i 15 izlagača pčelara.

"Manifestaciju smo organizovali u saradnji sa Društvom pčelara Nukleus i Udruženjem žena Avenija. Cilj ove manifestacije je da predstavimo stvaralaštvo našeg naroda i da to uradimo na najbolji mogući način. Ove godine imamo tu čast da manifestacija Gračaničko prelo svečano otvara i Dane opštine Gračanica. Imamo i goste iz drugih turističkih organizacija, kao što je turistička organizacija Gnjilane, koji su takođe predstavili njihovo stavarlaštvo i običaje", kaže Sandra Đokić za RTV Gračanica.

"Ovo je manifestacija koja pruža priliku svim učesnicama da pokažu šta su radile u prethodnih godinu dana. Od narodnih rukotvorina do nacionalne kuhinje, posetioci imaju prilike da vide raznovrsnost proizvoda. Domaća radinost i narodne rukotvorine će uvek biti aktuelne, a Avenija je tu da to promoviše", kaže za RTV Gračanica Gordana Đorić, predsednica Udruženja žena “Avenija”

Tradicionalno, četvrtu godinu zaredom, proizvođači meda i pčelinjih proizvoda, na manifestaciji Sajam meda imaju priliku da predstave svoje proizvode i da se susretnu sa pčelarima iz drugih mesta sa Kosova i Metohije, dok posetioci imaju jedinstvenu priliku da se na jednom mestu upoznaju sa bogatom ponudom, kao i da kupe po povoljnim cenama proizvode od meda.

"Moramo da priznamo da je iz godine u godinu sve manje pčelara, ali trudimo se da kroz ovakve manifestacije pokažemo ljudima da smo i dalje tu, da se borimo za pčelarstvo i sve ono što i dalje vredi. Ovde imamo predstavnike iz Sirinićke župe, Kosovskog Pomoravlja, sa severa Kosova, kao i odavde sa centralnog Kosmeta", kaže Mladen Đokić, predsednik Udruženja pčelara Nukleus.

Manifestaciju i sve izlagače obišla je i predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić koja je izrazila zadovoljstvo brojem odazvanih izlagača, kao i raznovrsnošću proizvoda.

U okviru kulturno-umetničkog programa nastupila su kulturno-umetnička društva “Jovan Kojić” iz Vrbovca, “Stojan Stošić – Miško”, “Medenica” i KUD “Slavuj” iz Novog Badovca.

U toku večeri meštani Gračanice i svih ostalih mesta imali su prilike da uživaju na koncertu pevača Renata Henca.

Izvor: RTV Gračanica; Foto: RTV Gračanica

KiMDani opštine Gračanica
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva