:

:

TV Most

clock

Avgust 14, 2019   11:39

0

189

Ove godine oko 700 mališana u PU “Danica Jaramaz”

Predškolska ustanova "Danica Jaramaz”, ovog septembra na svoje programe upisuje blizu 700 mališana, što je veći broj u odnosu na prošlu godinu, kaže za Radio Kontakt plus, direktorka ove vaspitno-obrazovne ustanove, Gorica Marinković. 

„Mi smo imali oko 650 dece prošle godine. Sada ćemo dostići, verujem, oko 700. Imamo 25 predškolaca, što je više u odnosu na prošlu godinu. Imaćemo dve grupe predškolaca na celodnevnom boravku. To su inače deca koja su boravila u vrtiću. Mi smo dužni da im obezbedimo boravak kod nas, zato što su koristili naše usluge.“

Za školsku 2019/2020. upis je trajao dva i po meseca. Međutim, ima i onih roditelja koji su kasnili sa predajom potrebnih dokumenata.

„Valjda su roditelji navikli da upis traje tokom cele letnje sezone, pa su i kasnili. Ove godine smo raspisali ranije upis. Ne bih da krivim roditelje, ali nakon završenog upisa, hteli bi da predaju dokumentaciju“, ističe Marinković.

U svakom slučaju, oni roditelji koji su predali na vreme traženu dokumentaciju, a izrazili su želju da njihova deca borave u centralnom vrtiću, imaće prednost. Za one koji su zakasnili sa predajom dokumentacije, postoji mogućnost da njihovi mališani budu u isturenom odeljenju u Bošnjačkoj mahali. 

Roditelji se uglavnom opredeljuju da im deca pohađaju vrtić u centralnoj zgradi, ali ima i onih koji su se izjasnili za Bošnjačku mahalu, u Nemanjinoj ulici.

„Mi imamo sada nove upisane dece, oko 25. Biće ih 60. Možda bude i više, budući da su se naknadno upisivala deca. Mi nismo vraćali dokumentaciju, pa ako se roditelji slože da budu primljeni, biće u Bošnjačkoj“, poručuje Marinković.

Prema rečima Marinkovićeve, uslovi u pomenutom objektu ispunjavaju sve standarde – sobe su prostrane, osvetljene, opremljene svim didaktičkim materijalom... Kako navodi, ne postoji razlika u opremljenosti novog objekta i centralnog. Kapacitet ovog objekta predviđen je za oko 100 mališana.

U poslednjih osam godina, za ovu ustanovu ne postoji kolektivni odmor, već radi preko celog leta i to tako što se spajaju grupe mališana.

„Malo je otežano za rad i što se tiče dece, zato što treba opet da se navikavaju na nove vaspitače. Međutim, mislim da ipak teče sve kako treba.“

Od 1. septembra se startuje punim kapacitetom. Radno vreme je uobičajeno - deca dolaze od 6.30 i mogu da borave do 16.00 h.

„Krajem avgusta odvajaju se grupe po sobama, a od 1. septembra formiramo nove grupe.“

Grupe će biti raspoređene na sledeći način: srednje jaslene, podeljene u dve grupe, starije jaslene, u četiri, mlađe, srednje, starije vaspitne grupe i predškolci. Predškolci će biti na celodnevnom i na četvoročasovnom boravku.

Budući da je iz godine u godinu broj prijava za upis mališana u vrtić sve veći, postoji potreba za dodatnim objektima.

Pored isturenog odeljenja u Bošnjačkoj mahali, koje je otvoreno krajem januara ove godine, u planu je izgradnja novog objekta od oko 500 metara kvadratnih za potrebe vrtića. Ovaj objekat će se graditi nedaleko od zgrade u Čika Jovinoj, a njegova izgradnja bila je najavljena u martu ove godine. 

„Vlada Republike Srbije je odobrila aneks i mislim da će uskoro i to krenuti sa radom. To će mnogo olakšati, proširićemo se, nadam se uskoro. Jer zaista i što se tiče i naše opštine i naše države i Kancelarije za KiM, uvek su tu da nam izađu u susret“, ističe Marinković i dodaje da zbog mnogih procedura i pratećih stvari, ne može sve u predviđenom roku da se realizuje.

Marinković kaže da im uvek nedostaje kadrova, ali ističe dobru saradnju sa lokalnom samoupravom koja im, s obzirom na to da je na snazi zabrana zapošljavanja, uvek izlazi u susret.

„Nama uvek fali osoblje. Zato što su uglavnom ovde sve žene i zato što često koristimo bolovanja, i hvala Bogu odu i na trudničko, ali se to u saradnji sa opštinom uvek nadoknadi da možemo normalno da funkcionišemo.“

Izvor: Radio Kontakt Plus

KiMPU "Danica Jaramaz"
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva