:

:

TV Most

clock

Maj 22, 2023   21:07

0

107

Pahor: Kosovo mora da "isporuči" ZSO, Srbija da se odluči za Zapad

Kosovo mora da "isporuči" ZSO, jer bi time poverenje Prištine i Beograda bilo veće nego do sada, ocenio je bivši predsednik Slovenije Borut Pahor.

Pahor je, u razgovoru u organizaciji Atlantskog saveta, naglasio da je uvek podržavao dijalog Kosova i Srbije, jer je, iako nije savršen, davao rezultate.

"Na kraju će konačno rešenje zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića – da li će biti na evropskoj ili ruskoj strani. Ako se opredeli za rusku stranu, neće biti dobrog konačnog rešenja kosovskog pitanja, a ako bude na evropskoj, pre ili kasnije biće dobrog kompromisa, koji će Kosovu pružiti formalnu diplomatsku nezavisnost“, smatra slovenački političar.

Dodao je da, kao prijatelj svih, mora reći i da Kosovo mora da isporuči Zajednicu srpskih opština.

"ZSO je potpisana i na Kosovu je da ga isporuči. Mora biti neka vrsta zajednice. Uspostavljanjem ZSO poverenje Srbije i Kosova bilo bi bolje nego do sada", smatra Pahor.

Ukazao je da Evropska unija i SAD imaju "ekstremno" važnu i pozitivnu ulogu u dijalogu.

Pahor je ocenio da Evropi preti podela na demokratske i nedemokratske zemlje, i da je za Balkan važno kojim smerom će ići Srbija.

"Ako Zapad bude u stanju da navede Srbiju da okrene leđa Rusiji, onda ćemo imati ceo Balkan na strani Zapada. Ako Srbija izabere Rusiju onda ćemo se za par godina suočiti sa nestabilnim regionom", upozorio je on.

Međutim, dodaje da ne zavisi sve samo od Srbije.

"Nije samo na Srbiji da odluči, već i na EU. Nadam se da će EU intenzivirati proces proširenja, da na njega ne gleda kao na tehničko, već kao na političko i geopolitičko pitanje“, naglasio je Pahor.

On je ocenio, kao neko ko poznaje lidere u Srbiji, da će za njih veliki izazov biti da odluče na čijoj strani će biti u budućnosti, jer su Srbi emocionalno vezani za Rusiju, a racionalno za zapad.

Pahor je istakao da je potrebno strpljenje na strani Unije, da se pruži vreme građanima i liderima Srbije da korak po korak pređu na zapadnu stranu.

"Moja poruka Zapadu je da vredi biti strpljiv i raditi sa srpskim liderima, jer se radi o miru i stabilnosti na Balkanu za naredne decenije. Vučiću je važno da ima garanciju da će na kraju evropskog puta biti punopravno članstvo u EU. On ne bi želeo da vidi da Srbija na kraju evropskog puta ne dobije članstvo", objasnio je Pahor.

Ukazao je i da ne postoji uticaj Rusije samo na Srbiju i Republiku Srpsku, već i delom na Severnu Makedoniju i Crnu Goru.

Ocneio je da je Zapadnom Balkanu potrebna ekonomska saradnja, bila ona pod okriljem Berlinskog procesa ili Otvorenog Balkana.

Kada je reč o NATO-u ocenio je da bi bilo dobro da se bosansko rukovodstvo uveri da ide putem članstva, jer bi tako, BiH, naravno zajedno sa RS, bila na bezbednoj strani podeljene Evrope.

Što se Srbije tiče, Pahor kaže da je trenutno ne vidi u NATO zbog istorijskog konteksta, ali bi, ako se Beograd odluči za Zapad, širenje NATO na Zapadni Balkan bilo moguće.

Izvor: Kosovo online

KiMBorut PahorZSO
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva